Vince Gála és Díj: az eddigi legünnepibb boros élmény jön

2022. október 13.

November 19-én a Szépművészeti Múzeumban várja a minőségi borok rajongóit a Vince Gála, hazánk kiemelt jelentőségű borünnepe.

Az idei évben az eseményt minden tekintetben a művészettel való találkozás határozza meg. A művészi alkotómunka és a borkészítés rokon műfaj. Mindkettő az (alap)anyag tiszteletéről, a precizitásról, a küzdeni tudásról, a szabad önkifejezésről és a magas minőségre való törekvésről szól. A 2021-ben útjára indított Vince Gála célja, hogy az eseményen valóban a magyar pincészetek már-már művészi igényességű alkotásai kapjanak helyet. A tételek szigorú rostán mennek át, mielőtt megkapják a Vince Díjat és ezzel a lehetőséget, hogy a Vince Gálán bemutatkozzanak a borszerető nagyközönség előtt.

A szakma és a fogyasztók elismerése

Első lépésként a Vince által felkért hazai borszakértők, WSET diplomás borakadémikusok, oktatók, szakírók, sommelier-k ajánlják az általuk legtöbbre értékelt magyar borokat, összesen 20 kategóriába. Az így létrejövő listákból szavazással születik meg a szűkített lista, ami minden kategóriában már csak három-három tételt tartalmaz. Ezek lesznek az adott kategória Vince Díjas borai, és ezeket kóstolhatják a vendégek a Vince Gálán. Itt azonban még nem ér véget a verseny. A közönség bevonásával, online szavazás formájában a három „dobogósból” kiválasztjuk az arany-, ezüst -s bronzérmest. A közönségszavazás október 30-ig tart; eddig a dátumig bárki leadhatja a voksát a már említett szűkített listára.

A fenti folyamat miatt a Vince Díj egyedülálló a maga nemében.

A világon kevés olyan bormustra létezik, ahol a szakma (ajánlás) és a fogyasztók (közönségszavazás) értékelésének közös metszete adja ki a győztes bort. „A Vince Díj túlmutat egy szakmai eseményen. A széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást, miközben nem titkolt célja természetesen az is, hogy a minőségi borfogyasztás értékét közvetítse” – emelte ki a kettős megmérettetésben rejlő értéket Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője a Vince Díj tavalyi elindítása során.

Vince Gála: a kihagyhatatlan társasági esemény

A fentiek fényében kijelenthető, hogy a Vince Díj az egyik legjobb viszonyítási pont, a díjazott tételeket felvonultató Vince Gála pedig kihagyhatatlan esemény a bor iránt érdeklődők számára. A korlátlan kóstolást biztosító rendezvényről hazatérve nincs több tanácstalanul eltöltött perc a boltok boroktól roskadozó polcai előtt, nincs több bizonytalan választás. A 20 kategória ráadásul teljesen lefedi a hazai borok színes stíluspalettáját. Így ízlésének megfelelően mindenki számára tud kiemelkedő, otthoni betárazásra érdemes tételeket kínálni a rendezvény. Garantáltan valódi műalkotások kerülhetnek a borhűtőkbe, pincékbe!

fekete ívek, fehér szöveg

Úgy gondoljuk, a „boralkotások” bemutatására 2022-re megtaláltuk az igazán méltó helyet, a művészet egyik legfontosabb és legnagyobb múlttal rendelkező színterét. 2022. november 19-én, szombaton 15 órától a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Vince Gálának. Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeumot Európa legjelentősebb múzeumai között tartják számon. Gyűjtőköre az egyetemes művészet, gyűjteményei az európai képzőművészet szinte minden ágának összes korszakába bepillantást engednek. Egészen különleges élmény lesz a november 19-i Vince Gála, ahol a nagy mesterek művei között sétálva kortyolhatják a vendégek a bort, az emberiség másik megkülönböztetett alkotását.

Az eseményt a Vince Díjak átadásának ceremóniája koronázza meg.

Az este 23 óráig nyitva tartó rendezvényt kiválóbb gourmet-fogások és különleges tételeket felvonultató workshopok teszik felejthetetlenné. Meggyőződésünk, hogy a 2022-es Vince Gála minden tekintetben új szintre emeli a magyar borok ünnepét. Igazi társasági eseménnyé, közösségi élménnyé nemesíti, a borkészítést magát pedig művészi rangra emeli. Hisszük, hogy eme törekvésünk találkozik az igényes, a világra nyitott, a kultúra minden formáját szomjazó borszerető emberek vágyaival. Ennek szellemében hívjuk meg minden kedves olvasónkat, barátunkat: tisztelegjünk együtt a művészetek és a magyar bor nagyjai előtt november 19-én a Vince Gálán!