Az Edelin a Bükki borvidék legizgalmasabb vendéglátóhelye

2023. augusztus 02.

Homokkőbe vájt pincék, kiemelkedő vörös- és a gyerekkor ízeit idéző gyümölcsborok, egyedi hangulatú szálláshelyek. Az Edelin Birtok a Bükki borvidék egyik legizgalmasabb vendéglátóhelye.

Császta az Edelény fölötti szőlőhegy neve, Edelény pedig a Bükki borvidéken található, Miskolc fölött, úgy félórányi autóútra. Általában innen kell kezdni a mesélést. Utána viszont hosszan bele lehet feledkezni a mesébe, mert az ország egyik legszebb csücskében olyan kincseket rejt az erdő, amelyeket mindenkinek fel kell fedeznie.

Juhász Péter és dr. Juhász-Koleszár Tünde edelényiek; Péter eredetileg építész, Tünde pedig jogász-közgazdász. Péter gyerekként sokat járt fel családjával a Császtára, hogy a pici, homokkőbe vájt pincesor alatti szőlőkben dolgozzanak, csak úgy, kedvtelésből. A szőlészet új lendületet kapott amikor a fiatalok az örökül hagyott családi építőipari vállalkozás átvételébe és fejlesztésébe kezdtek. A borvidéken belül is ismeretlen szőlőterület kis pincéire idővel pedig birtokközpontot álmodtak. Pincészettel, hozzá kapcsolódó irodákkal, és megjelenésében is egyedi stílusú szálláshelyekkel. Ez a pár soros történet viszont rengeteg munkát és új lehetőséget hozott az Edelin Birtok életében, mely a nevét hagyománytiszteletből Edelény régi megnevezéséből, Edelinről kapta.

Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Különleges terroir

A Császta-szőlőhegyet valóban csak a helyiek ismerték: hosszú évtizedeken keresztül úgy működött, mint minden település saját kis szőlőhegye. A meredek szőlősorokat hagyományos családi módszerekkel, kézzel gondozták. A homokkőbe vájt pincék fölé borházakat emeltek, hogy legyen hol pihenni, a szerszámokat tárolni, viszont a páratlan adottsággal rendelkező dűlőről és annak kilátásából, nem sokat látott a nagyközönség. Ám ők meglátták benne a csodát, és az Edelényi Hegyközség által tizenöt éve megkezdett fejlesztéseket folytatva, új távlatot nyitottak a borsodi kisváros szőlőhegyére.

egy palack bor, mellette egy pohár bor az asztalon
Az Edelin Birtokon gyümölcsborok is készülnek.
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

12 hektár talán soknak hangzik, de ezen a területen mindössze 6-7 ezer szőlőtőke van. Ezeket a mai napig kizárólag kézimunkával gondozzák.  Az altalaj egészen különleges, szürke homokkő, amely annyira kemény, hogy akadnak pincék, amelyeket csak robbantani lehetett. Most is számtalan varázslatos kis „barlang” látható a házak között és az út mellett. Igaz sokat elhagytak, sok pedig még ajtót sem kapott. A homokkő viszont mállik is: ha egyszer megbontják, akkor porlik. Ez pedig kiemelkedő szőlőaltalajjá teszi, hiszen a szőlő gyökerei képesek mélyre hatolni, és rendkívül értékes ásványokat felvenni belőle. Tehát gyötrelmesen nehezen kezelhető, de különlegesen értékes terroirt ad.
Ezt a csodát látta meg Borbély Roland is, aki az Edelin Birtok borait készíti: ő az egyik legismertebb bükki borász. A borait szinte úgy kell vadászni a piacon, ám a régebbi Edelin-tételeket kóstolgatva, azokat továbbgondolva páratlan ízvilágot sikerült alkotni, a császtai dűlő tőkéiből.

Egyedi adottságú szálláshelyek

Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Péterék gyorsan belátták, hogy éppen a tájegység felfedezetlen értékei miatt, a borokat is csak a varázslatosan szép vidékkel egységben lehet palackba zárni, a nagyérdemű elé tárni és a fejlődés új, járatlan útjaira lépni. Így a régi kis családi pince alapjaira egy olyan egyedi adottságú szálláshelyet kiviteleztek, amiből nagyon kevés van az országban, pedig a kereslet hatalmas. Az Edelin Cottage minden igényt kielégítő, nagyon magas színvonalú hely a teljes kikapcsolódásra, kifejezetten szórakozni vágyó társaságoknak. Többszemélyes jacuzzi, kiépített kerti sütögető, különböző stílusú teraszokkal, amelyek mind az erdővel borított hegyekre és a páratlan szépségű szőlőültetvényekre néznek. A földszinten óriási, Tünde különlegesen finom ízlésének megfelelően berendezett nappali, saját szaunával, nagy konyhával, természetesen borhűtővel. Fent pedig egy légtérben nyolc ágy, ahová bármikor el lehet vonulni aludni, ha valaki ejtőzne egyet a társaságból.

Az első évben egyáltalán nem hirdettünk, csak a két legnagyobb szálláskereső oldalon szerepeltünk, és teljes teltházunk volt. A következő évben már a visszatérő vendégekből megtelt a naptár.A szőlőhegyen nincs állandó lakó, így nyugodtan lehet bulizni, a társaságokat sem zavarja senki. Szerencsére úgy tűnik, nekünk csak elkezdeni kellett: mióta megnyitottunk, már 2-3 nagyon szép pince és több, más stílusú, de nagyon jó szálláshely nyílt itt a hegyen. Azon vagyunk, hogy minél jobban összedolgozzunk, és egyedi arculatot, stílust adjunk a Császtának.


A Cottage mellett látótávolságban áll a két Edelin Wine House, amelyekhez most készül el a harmadik. Ezek párokra vagy családokra méretezett, pinceépület alakú, de szintén luxus színvonalú boutique-szálláshelyek dézsafürdővel. Az idén medence is épült hozzájuk, illetve a Zengő, a Zenit és a Zéta megnevezésű házak fölött dűlőbisztrót és vinotékát alakítanak ki. Itt télen-nyáron lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhat, aki a borokat kóstolja.

Pár kilométerrel távolabb, Dobódélen található az Edelin Lake House. Ezt kibérelve egy 5 hektáros területen 2 hektáros magántó áll a látogatók rendelkezésére. Itt két ház található, egymástól 80 méterre. Eredetileg csak egy volt, hogy a tökéletes elvonulást biztosítsa a pároknak, ám akkora volt az igény arra, hogy többen is mehessenek, hogy már erre is nyílik lehetőség. A területnek természetesen szintén családi története van: Péter édesapja vette meg sóderbányaként, ám nem vált be és eladta. Később a család visszavásárolta: így lett belőle egyedülálló, teljes kikapcsolódásra szánt élménytó és szálláshely.
Az országhatárhoz már nagyon közel, Becskeházán volt Péter dédszüleinek a telke, ahol gyerekkorában rengeteg nyarat töltött. Ma itt található a Edelin Country House, amelyben akár egy 12 fős társaság vagy nagy család is nyaralhat – bár a kirándulásokra rá kell magukat venniük, mert a dézsafürdő, a szauna, a kerti sütőhely és a kicsiknek kiépített játszótér miatt nehezen akarják majd elhagyni a birtokot.

A teljes cikk a Vince Magazin júliusi lapszámában jelent meg. A magazin országszerte elérhető július 11-től, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.

Szerző: Megyeri Sára

Fotók: Hirling Bálint/Vince Magazin