Bemutatkozik a Vince Gála arca, Hajdu Máté (BirdcageMate)

2022. november 05.

A magyar pezsgők kifejezetten jó ár-érték arányúak – állítja Hajdu Máté pezsgőszakértő. Azt is elmondta, a Vince Gála melyik buborékos italait érdemes mindenképpen megkóstolni.

Birdcage Mate fő „szakterülete” a champagne és általában a tradicionális eljárással készülő pezsgő. A szerelem egy koktél mellé felszolgált proseccóval kezdődött, ebből lett számos látogatás előbb a prosecco szülőhazájában, később Champagne-ban. „Nemcsak maguk a borok, de csodálatos tájak is beszippantottak” – meséli az egymásra találás okait Hajdu Máté.

Az élmények hatására szinte minden itthon(ról) elérhető champagne kóstolón és kurzuson részt vett, hogy komolyan elmélyülhessen a buborékos borok világában. Meg is lett az eredménye: ma már olyan Champagne-háza hívják vendégségbe, ahova az egyszerű borszerető nemigen teheti be a lábát.

Ezzel párhuzamosan el is kezdte fotózni a kóstolt palackokat. Bár sosem tanult fotózást, a képeket telefonjával készítette, hamar komoly rajongótábora alakult ki az Instagrammon. „Sokan azt hiszik, meg vannak dizájnolva a fotóim. Ezek viszont nem úgy készülnek, hogy érzem, egy gyertya jól fog mutatni a palack mellett, a gyertyával megadom a módját a pezsgőkóstolásnak. Csak másodlagos, hogy jól mutat a fotón.”

Többek között ezért is vállalta el a felkérést, hogy legyen a Vince Gála egyik arca. „Bár egy jó bort mindenhol élmény elfogyasztani, számomra nagyon fontos hozzá a szép környezet, az ünnepélyesség. Azt gondolom, a Szépművészeti Múzeumnál méltóbb helyet keresve se találhattak volna a szervezők.”

A pezsgő témában még jobban elmerülni szándékozóknak Tüű Péter sommelier bajnok és champagne-szakértő tart mesterkurzust Pezsgők és a tenger gyümölcsei címmel.
Jegyek itt válthatók a Vince Gálára és a mesterkurzusra

Vince Gála és a buborékok

Természetesen ez önmagában nem lett volna elég, hogy beálljon az esemény mögé. Hajdu Máténak azonban meggyőződése, hogy a „termék” is méltó erre, vagyis egyre jobb pezsgők kerülnek ki a magyar pincékből. „Ma már kifejezetten szép és jó ar-érték arányú pezsgők készülnek itthon. Sokan tudatosan készítenek pezsgőt. Megértették, hogy ez egy nagyon technológiaigényes ágazat és meg is teremtik hozzá a feltételeket. Ráadásul bátran próbálkoznak a helyi fajtákkal, Somlón és Tokajban például a furminttal, ami egy nagyon izgalmas játék és talán kitörési esély egyben.”

Hajdu Máté természetesen a Vince Gála csendes borait is meg fogja kóstolni, hiszen éppen az is tetszik neki a Vince Díjben, hogy ennyire sok kategóriában díjazzák a hazai borászok munkáját.

Aki szeretne együtt kóstolni Hajdu Mátéval a Vince Gálán, már most bebiztosíthatja magát. Már kaphatók a jegyek a Vince Gálára, Magyarország egyik legnagyobb boros ünnepére. 2022-ben a szervezők a „boralkotások” bemutatására megtalálták az igazán méltó helyet, a művészet egyik legfontosabb elkező színterét: 2022. november 19-én 15 órától a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Vince Gálának. Az eseményt a Vince díjak átadásának ceremóniája koronázza meg, melynek keretében kiosztásra kerülnek a kortárs képzőművészek által megálmodott Vince Nagydíjak. Az estet a legkiválóbb gourmet-fogások, többek között champagne-ok és osztriga válogatások, mesterkurzusok és workshopok teszik felejthetetlenné. A jó hangulatról az esemény házigazdája, a magyar bor és gasztronómia ügye iránt évtizedek óta elkötelezett színész, Anger Zsolt gondoskodik.

Címlapfotó: Tokaji Balázs