Michelin-csillag esélylatolgatás szakemberekkel: meglesz november 3-án az első vidéki magyar?

2022. október 31.

Expressz mini-interjúk az első vidéki Michelin-csillag kapcsán esélyesként emlegetett éttermek főszereplőivel. Eredményhírdetés november 3-án.

A Michelin Guide történetében először 2022. november 3-án önálló kalauz jelenik meg Magyarországról, a Michelin az ország egészéről közöl étteremlistát. Szakértők szerint ennek fényében szinte kizárt, hogy ne szülessen meg az első vidéki magyar Michelin-csillag. A csillagra legesélyesebb vidéki éttermeknek tettük fel az alábbi három kérdést:

  • Szerintük az éttermük megkapja-e november 3-án a Michelin-csillagot?
  • Mely vidéki éttermeket tartják esélyesnek 2022-ben a Michelin-csillagra?
  • Mit fog jelenteni a vidéki és általában a magyar gasztronómiának az első vidéki Michelin-csillag?

Barna Ádám (séf, 42 Restaurant & Bar, Esztergom)

michelin-csillag, fehér inges férfi ül asztalnál
Fotó: 42 Restaurant & Bar

Nagyon örülnénk, ha megkapnánk, de mivel nagyon fiatal étterem vagyunk, nem feltétlenül ez a realitás. Már az is hízelgő, hogy az esélyesek között emlegetnek minket. Szerintem sokkal nagyobb esélye van a tatai Platán Gourmet-nak, csodálkoznék, ha ők idén nem kapnák meg. Mindenképpen fontos lenne, hogy legyen Magyarországnak vidéki Michelin-csillagos étterme. A Michelin Guide egy tájékozódási pont a külföldieknek, akik más csatornákon keresztül jóval nehezebben jutnak információhoz a magyar gasztronómiával kapcsolatban.

Csapody Balázs (tulajdonos, Kistücsök Étterem, Balatonszemes)

A Kistücsök felépítése, stílusa, befogadóképessége, étlapjának hossza miatt inkább a Bib Gourmandra esélyes. Mi sosem fogunk levenni a túróscsuszát vagy a káposztás cvekedlit az étlapról, mert a közönségünk imádja. És habár tökéletesen készítjük őket, ez nem feltétlenül az az étel, amire csillagot adnak. Később talán a nemrég megnyitott Séfszobánkkal lehet esélyünk, ott már degusztációs menüt is választhatnak a hozzánk ellátogatók. Michelin-csillagot szerintem a Pajta, a Platán, a 42, a Clarisse biztosan fog kapni. Ezen kívül van két titkos favoritom, a villányi Sauska 48 és a szegedi Alkimista Kulináris Műhely. Mindegyik csillagos színvonalon végzi a munkáját. Nagy öröm, hogy a Michelin végre egész országot figyeli, az útikönyvre támaszkodó nemzetközi gasztroturisták vidéki megjelenését remélem a csillagok számától függetlenül magától a magyar kiadványtól.

Csizmadia Örs (szállodaigazgató, Botaniq Kastély – Clarisse étterem, Tura)

fehér tornyos kőépület nappali fénynél
Fotó: Botaniq kastély

A szakmai munka, amit végzünk talán indokolhatja, de nem merek jósolni. Függetlenül attól, hogy megkapjuk-e haladunk tovább a megkezdett úton. Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy november 3. után lesz magyar vidéki Michelin-csillag, mert vannak már a budapesti csillagosokhoz hasonló minőséget kínáló éttermek. Ilyen a tatai platán és a termék színvonala alapján ilyennek gondolom az őriszentpéteri Pajtát is. Ezen túl szerintem lesznek még Bib Gourmand minősítésű helyek is, mert jónéhányan régóta hozzák a stabil minőséget jó ár-érték arány mellett. Mindez nagyon jót tesz egész Magyarországnak, mint turisztikai desztinációnak, az eddigi Budapest központúság után vérfrissítő hatással bírhat.

Kvasznicza Ferenc (vezető, Pajta, Őriszentpéter)

Nem tudom megmondani, megkapjuk-e a Michelin csillagot. 10 éve teljesen a nulláról indultunk, azóta ugyan mindent megteszünk, hogy egyre jobbak legyünk, de azért egyáltalán nem kizárólag a csillag lebeg a szemünk előtt. Annyi biztos, a Michelin a minél magasabb szintű vendégélményt értékeli és mi is erre törekszünk. Én azt gondolom, november 3. után lesz magyar Michelin-csillagos vidéki étterem, a tatai Platán Gourmet mindenképpen rászolgált erre. Egyébként már a magyar kalauz ténye is rengeteget fog hozni a vidéki magyar gasztronómiának. Sokkal bátrabban fognak megindulni a külföldi vendégek egy-egy Budapesttől távolabbi településre is a gasztronómiai élményért.

Pesti István (séf, Platán, Tata)

fehér inges férfi, mögötte lámpaernyők
Fotó: Platán étterem

Óvatos vagyok, a pályafutásom során ért már kellemes és kellemetlen meglepetés egyaránt. A Babellel éveken át számítottunk a Michelin-csillagra, és nem érkezett, a Tantinál viszont nem volt előjele, mégis megkaptuk. Örülök, ha az esélyesek között tartanak minket számon, de szerintem ez további 6-8 étteremről elmondható. Közéjük tartozik a turai Clarisse, az őriszentpéteri Pajta, az encsi Anyukám mondta, az esztergomi 42, a villányi Sauska 48, a debreceni Ikon és az egri Macok is. Ha a Michelin-csillag eredeti definícióját vesszük, vagyis érdemes az adott étteremért útnak indulni (ti. hogy kopjon az autó gumija – a szerk.), akkor ezek az éttermek rászolgáltak a csillagra. Szinte biztos vagyok benne, hogy valaki megkapja, nagyon furcsán nézne ki egy országos Guide vidéki csillag nélkül. Szerintem akkor nem is mentek volna bele, hogy elkészüljön. Egyébként viszont már a magyarországi Guide megszületése maga egy óriási dolog. El fognak merni indulni Budapestről a magyar séfek, mert itt a bizonyíték, hogy vidéken is lehet minőséget létrehozni. Ez fejlődést hoz a vidéki és budapesti gasztronómiában egyaránt.

Thür Ádám (séf, Ikon étterem, Debrecen)

michelin-csillag, férfi fehér kabátban
Fotó: Ikon Étterem

Őszintén szólva nem is feltétlenül érzem, hogy az Ikonnál a Michelin-csillag lenne a cél. Természetesen minden séfnek nagy álma a Michelin-csillag, de a vidéki Magyarországon ez egy összetettebb dolog, különösen a COVID-járvány után. Abban ezzel együtt biztos vagyok, hogy november 3. után lesz vidéken Michelin-csillagos étterem. Számomra csak az a kérdés, hogy mennyi. A Platán Gourmet-t szinte tuti befutónak gondolom. Esélyesnek tartom még a Barna Ádám séf vezette esztergomi 42 Restaurant & Bart, valamint a turai Clarisse-t, bár ott némi bizonytalanságot szül a séfváltás ténye. Az őriszentpéteri Pajta is különleges a maga nemében, míg az encsi Anyukám mondta 25 éve töretlen minőséggel dolgozik, amit kevés magyar étterem mondhat el magáról. A Michelin 2010-es magyarországi megjelenése hatalmas lökést adott budapesti gasztronómiának. Utána mindenki meg akarta mutatni, hogy ő is tud jót. Ugyanezt várom vidéken. A magyarokban van egy egészséges versenyzői hajlam: ha a másiknak sikerült, nekem is fog.

Thür Ádámmal egy hosszabb interjút is készítettünk a vidéki vendéglátás helyzete kapcsán, ez IDE kattintva olvasható el.

Címlapfotó: steved_np3 / Shutterstock