A vörösbor hatással van a hálószobai teljesítményünkre – állítja egy új kutatás

2023. július 24.

30 év adatait összegezve meglepő megállapításokat tettek kutatók a vörösbor fogyasztás és a szexuális teljesítmény kapcsolatát illetően.

A Journal for Clinical Medicine egészségügyi szaklapban nyilvánosságra hozott legújabb kutatás szerint a vörösbor potenciálisan hozzájárulhat a szexuális egészségünk megőrzéséhez. A riport több, 1993 és 2022 között publikált tanulmány feldolgozásával készült el.

Az olasz kutatók által készített tanulmány azt állítja, a vörösbor mértékletes fogyasztása olyan problémák kezelésében is segíthet, mint a merevedési zavarok. Ráadásul az is kiderült, az ital a férfiak és a nők esetében is fokozhatja a szexuális vágyat.

„A vörösborban található polifenolok antioxidáns tulajdonsága jótékonyan hat a férfiak reprodukciós rendszerére, ami pozitív összefüggésre enged következtetni a vörösbor-fogyasztás és a tesztoszteronszint között” – idézi a dolgozat legfőbb megállapítását a felfedezésről beszámoló thedrinksbusiness.

A polifenolok olyan növényi eredetű vegyületek. A vörösbor mellett a gyümölcsökben, a zöldségekben, valamint egyéb gyógynövényekben és fűszerekben is megtalálhatók. Antioxidáns jellegük miatt a szervezetbe jutva megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, de még egyes ráktípusokra is preventíven hathatnak.

Ám a polifenolok nem csak a szívre gyakorolnak pozitív hatást. A véráramlás serkentésével más szervek vérellátását is fokozhatják. A kutatás eddigi eredményei azt mutatják, a vörösbor mértékletes fogyasztása segíthet a merevedési zavarokkal küzdő férfiaknak, de a tesztoszteronszintre és a férfiak termékenységére is kedvező hatást gyakorolhat. A tanulmány nem csak a férfiaknál vizsgálta a hatásokat. Megfigyelték, azoknál a nőknél, akik mérsékelten ugyan, de egynél több pohárral fogyasztottak egy alkalommal az italból, növekedett a szexuális étvágy. Ez egyrészt az alkoholban található etanolnak köszönhető, ami a hipotalamusz régióját stimulálja. Az agy ezen része felelős az olyan funkciók szabályozásáért, mint a testhőmérséklet, az étvágy, a hormonszint és nem utolsó sorban a szexuális vágy.

A vörösbor és az aromák

A winefolly a témát érintő cikkében egy másik érdekes jelenségre is felhívja a figyelmet. E szerint számos tanulmány vizsgálta már az illatok és a szexuális vágy kapcsolatát. Ezek alapján úgy tűnik, van pár olyan aroma, ami jobban teljesít ilyen téren. Ezek az aromák egy része a vörösborban is megtalálható. A nőket elsősorban a földes, fás, nehezebb, esetleg cseresznyés illatok mozgatják meg, míg a férfiakat inkább a levendulás, karamelles, narancsos vagy vaníliához hasonlító illatok indítják be.

A szaklapban publikált kutatás egyébként más alkoholos italok szexualitásra gyakorolt hatását is megvizsgálta, de arra a következtetésre jutottak, hogy ezen a téren semelyik ital nem képes versenybe szállni a vörösborral.

Címlapfotó: ALEXANDRA TORRO / Unsplash