Csütörtökön kell enni és akkor jót tesz a férfiasságnak, mi az?

2024. március 19.

Létrejötte egy uralkodóhoz köthető, mégis abszolút hétköznapi dologról van szó.

A rizsből, zöldségekből, húsból és fűszerekből álló plov rendkívül népszerű a Selyemút országaiban, de a legszorosabban Üzbegisztán kultúrájához kapcsolódik. Az ország nemzeti ételét széles körben fogyasztják hetente legalább egyszer. Emellett a családi ünnepségek nélkülözhetetlen részének tekintik: születéskor, esküvőn és temetésen is kivétel nélkül mindig felszolgálják. A népszokás ráadásul férfierő-növelőként is számon tartja.

A legenda szerint a plovot Nagy Sándor szakácsai találták fel. Az uralkodó egy laktató étel elkészítését rendelte el, hogy hadseregét megfelelően el tudja látni a közép-ázsiai hadjáratai során. Bár ezzel kapcsolatban nincsenek hiteles történelmi feljegyzések, az biztos, hogy a 9-10. századra az étel már nagyon népszerűvé vált a mai Üzbegisztán területén. A plov kalóriadús, tápanyagokban gazdag ételnek számított a nagyrészt mezőgazdasággal foglalkozó társadalom számára.

Az étel ma már olyannyira fontos részét képezi az ország kulináris hagyományainak, hogy nemrég felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségeinek listájára. Üzbegisztánban napjainkban a plov több mint száz variációját fogyasztják. A receptek régiótól és évszaktól függően változnak. Ami közös: minden változat tartalmaz vizet, rizst, hagymát, sárgarépát, húst, sót és zsírt vagy olajat.

Üzbegisztánban a csütörtök és a vasárnap a legnépszerűbb nap a plov készítésére és fogyasztására. Valószínűleg azért, mert a régi időkben a vidéki emberek csak hetente kétszer tudtak elutazni a városi bazárokba, hogy árujukat eladják. Így csütörtökönként és vasárnaponként több pénzük volt, ezért megengedhették maguknak a plovhoz szükséges hozzávalók megvásárlását.

A plov csütörtöki népszerűsége emellett a BBC szerint annak is köszönhető, hogy az ételt nagyon erős afrodiziákumként tartják számon. Mivel a csütörtök a muszlim tradíció szerint a legalkalmasabb nap egy gyermek fogantatására, nagyon sok üzbég férfi fogyasztja ezen a napon a tápláló ételt. A tradíció olyannyira elterjedt, hogy a hagyományos plov-éttermek általában csütörtökre tartogatják a legjobb minőségű húst.

Címlapfotó: Beth Macdonald / Unsplash