Lapajánló: már kapható a Vince magazin márciusi lapszáma

2024. március 14.

A Vince magazin márciusi lapszámának főszereplője a furmint. Több, mint 40 hazai furmintot ajánlunk olvasóink figyelmébe, de szóba kerül a gasztronómiában betöltött helye és a terroir fontossága is.

A mindentudó furmint

A furmint a maga sokszínűségével mindig tartogat újabb és újabb örömteli felfedezéseket a borkedvelők és -szakértők számára egyaránt. A pezsgőtől az aszúig minden stílus jól áll neki. Képes könnyed, gyümölcsös, feszes és elegáns, de komoly és komplex arcát is megmutatni úgy, hogy származási helyének egyedülálló jegyeit is magán viseli. Mészáros Gabriella átfogó körképében nemcsak a stílusbeli változatosságot emeli ki. Bemutatja a szőlőfajta eredetét, múltját és jelenét, a különböző hazai és határon túli borvidékek furmintjainak jellegzetességeit is.

„Vadat és halat, s mi jó falat”

egy palack bor, előtte tányéron étel
Fotó: Kardos Szőlőbirtok

A furmint sokoldalúsága Blazsovszky Péter bor- és gasztronómiai szakértőt is megihlette. Nem titkolja, hogy a furmint igen közel áll a szívéhez, és sommelier-ként bátran párosította akár vadhúsból készült ételek mellé is.  A hazai borászokkal és vendéglátókkal való beszélgetései, valamint a külföldi szakértőktől idézett vélemények azt bizonyítják, hogy nemcsak a magyar éttermek borlapjain kell, hogy állandó szerepet kapjon a furmint, de borpárként a hagyományos magyar konyha fogásai mellett és a nemzetközi gasztronómiában is megállja a helyét.

Somló, szívvel-lélekkel

egy férfi áll köveken
Fotó: Hirling Bálint

Györgykovács Imre fogalom az egész magyar borostársadalomban. A somlói borász szinte minden fontos szakmai elismerést megkapott; munkásságát pedig a Vince 2023-ban életműdíjjal ismerte el. Csapatunk Geri Ádám vezetésével egy rendhagyó napot töltött el a somlói ikonnál, átvitt értelemben és ténylegesen is végigjárva Györgykovács Imre életének nevezetes pontjait és mérföldköveit.

A Káli-medence mindenkit rabul ejt

autó jön le a lejtőn a szőlőben
Fotó: Talabér Géza

A Káli-medence nemcsak a nyári szezonban vonzó úti cél. Természeti szépségei, Köveskál utcáinak és épületeinek múltidéző hangulata, a helyi borászok és a minőségi vendéglátóhelyek nyitott kapui egész évben várják a látogatókat. A több száz éves köveskáli gyökerekkel büszkélkedő Pálffy Gyula borászata és közel száz állatot számláló rackanyája a hagyományok őrzője. A 2022-ben megnyitott, négycsillagos Hotel Mandilla pedig a tulajdonos házaspár külföldön megélt élményeiből inspirálódva színesíti Köveskál arculatát.

A termőhely ereje

kocsin ülnek emberek, mennek fel a domboldalra
Fotó: Vancsik Ivett

A terroir rendkívül sokszínű és összetett fogalom. Nem csupán egy földrajzi helymeghatározást takar, hanem egy komplex rendszert, amely magában foglalja természeti adottságokat és az emberi közreműködést is.  Az évszázados tapasztalatok alapján kiemelten jónak ítélt dűlők és parcellák gondosan művelt ültetvényeinek borai évről évre kiemelkedő minőséget képviselnek, a termőhely sajátosságait is visszatükrözve. Izgalmas kérdéseket vet fel az adott dűlőről szüretelő borász, bortermelő személye, borkészítési filozófiája is. Mindez tovább színesíti az összképet, egyben magyarázatot is adhat arra, hogy azonos évjáratból, azonos dűlőből, azonos szőlőfajtából hogyan születhet eltérő karakterű bor. Vancsik Ivett az osztrák dűlők minőségi besorolását lehetővé tevő 2023-as változásokról számol be.

A Vince magazin elérhető országszerte 2024. március 14-től a nagyobb újságárusoknál. Rendelje meg közvetlenül tőlünk, a kiadótól, hogy minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját! 2024. április 7-ig tartó nyereményjátékunkban most értékes ajándékokat is nyerhet!