A vermut lehet az új gin? Bemutatjuk a Vermouth di Torinót

2023. július 26.

A vermut rendkívül izgalmas italkategória, amelyben egyszerre találkozik a múlt és a jelen. Persze, mint mindenhol, itt is nagy különbség van vermut és vermut között.

A Vermouth di Torino jelenleg a világon az egyetlen elismert és védett vermutjelölés. Ez a jelölés és a szigorú szabályozás garantálja a termék minőségét és hagyományos előállítási módját, és elősegíti Piemont régió termelőinek és Torino városának gazdasági és kulturális fejlődését.

Az olasz vermut törvényi szabályozásának első lépése az 1933. november 9-i királyi rendelet volt, amely általános útmutatást adott a termék jellemzőiről (minimális alkoholtartalom, cukortartalom, az eredeti bor térfogatához viszonyított összetevők aránya). Az első EU-s szabályozás, amely meghatározta az aromatizált borok termelési területeit, az 1991. június 10-i EC-rendelet, amely először ismerte fel és védte a Vermouth di Torinót.

Mit is értünk eredetvédett vermut alatt?

plakát, a nő kezében vermouth
Fotó: Giorgio Trovato/Unsplash

A Vermouth di Torino legfontosabb összetevői az Artemisia nemzetség növényei, különösen a Piemontban termesztett A. absinthium és az A. pontica fajok. A bázis a bor, amelyet aromás gyógynövények és fűszerek kivonataival ízesítenek. Az italt cukorral, szőlőmusttal, karamellizált cukorral vagy mézzel édesítik. A vermut borostyán színe kizárólag karamell hozzáadásával érhető el. A jó minőségű vermut készítéséhez alapvetően magas minőségű borra van szükség, amely lehet fehér vagy vörösbor; fontos a jó szerkezet és savtartalom, hogy harmonizálni tudjon a fűszerekkel, és kiegyensúlyozza a vermut édességét. Az alapbor kiválasztása után az aromát adó gyógynövények, fűszerek, virágok, magvak, gyökerek és kérgek kivonatait 15–20 napig áztatják alkohol- és vízoldatban. Ezeket összekeverik cukorral és a borral, majd érlelőtartályokban pihentetik. Az italt ezután szűrik és palackozzák. Osztályozása a színe (fehér, borostyán, rozé vagy vörös) és a felhasznált összetevők fajtája szerint történik. A különböző stílusok között különbség van az aromákban, az édességben és a fűszerezésben is.

A teljes cikk elolvasható a Vince Magazin aktuális, júliusi lapszámában. A magazin országszerte elérhető július 11-től, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.

Szerző: Juhász Annamária

Címlapfotó: Stanislav Ivanitskiy/Unsplash