Vince Magazin áprilisi lapajánló: vörösborok, haladóknak

2023. április 12.

A Vince Magazin áprilisi lapszámának központjában a vörösborok állnak, méghozzá nem is akármilyenek. Tesztünkön a Mátra-Bükk-Eger-Tokaj tengelyről értékeltünk dűlős vörösborokat. Részt vettünk az Etyeki Kúria és a Kovács Nimród Winery vertikális pinot noir kóstolóján, megkóstoltuk az egyik legikonikusabb bor, az Evangelista kilenc évjáratát, valamint nyomába eredtünk ki és miért foglalkozik kékszőlővel Tokajban. Utazunk is: Szekszárdra Heimannékhoz, Bordeaux-ba, Máltára és egy kicsit a múltba, valamint beszélünk a zéró toleranciáról.

Vörösborok, haladóknak

vörösborok
Fotó: Deák Szabolcs/Vince Magazin

Ezúttal dűlős vörösborokat szemléztünk, a Mátra-Bükk-Eger-Tokaj tengelyről, és ahogyan az várható is volt, többségében nagyon szép tételek kerültek a szigorú borítészek poharaiba. Nem árulunk zsákbamacskát: újabb Vince-díjas tétel került címlapra.

Horkay Andrást kértük meg, hogy szemlézze nekünk a Felső-Magyarországi borrégió borvidékeit és legjobb dűlőit, így mutatjuk is ezeket, a legkiemelkedőbb termelőkkel és területekkel. Mivel Tokaj egy önálló entitás, és nem része a borrégiónak, no és vörösborok kapcsán nem is feltétlenül ez jut először eszünkbe, így külön foglalkozunk ezzel a borvidékkel. Négy termelőt kértünk meg, hogy beszéljenek kékszőlő telepítéseikről, valamint, hogy miért is oda tették, ahova.

Ikonikus vörösborok

épület bejárata
Fotó: Kalmár Borbála/Vince Magazin

Beindult a tavasz, így egyre több helyre kapunk meghívást, aminek igyekszünk is eleget tenni. Ezúttal két vertikális borkóstolón vettünk részt: a főszerkesztőnk az Etyeki Kúria és a Kovács Nimród Winery pinot noirjait kóstolta végig oda-vissza, míg szerkesztőnk az Ikon Borászathoz utazott el, hogy részt vegyen az Evangelista 9 évjáratát körbeölelő kóstolón. Talán mondanunk sem kell, hogy egyik bor szebb volt, mint a másik, de a részletes élménybeszámolók a Vince Magazin áprilisi lapszám oldalain keresendők.

#heimannéknál

három ember áll egy pult mögött
Fotó: Acsai Miklós/Vince Magazin

Régóta követjük már nyomon a Heimann család életét, újításait, és különböző fejlődési szakaszait. Legutóbb, amikor beszélgettünk velük, még a Covid okozta plussz feladatokat oldották, elindultak egy új névvel, ma pedig már arról mesélnek, hogy amit akkor elterveztek, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Sőt, nem ülnek a babérjaikon továbbra sem, hanem mennek tovább a számukra kijelölt úton.

Elfeledett szőlőfajták?

A borvilág trendjei is abba az irányba mutatnak, hogy minden keresett lesz, ami egzotikus. Nekünk pedig nem is kell messzire menni: számos termelő foglalkozik itthon némileg feledésbe ment szőlőfajtákkal. Egyelőre, hiszen könnyen lehet, hogy néhány éven belül már a borlapokon természetes lesz a fehér góhér poharazva.

Akárhogyan is, nagyon úgy fest, hogy még jó ideig taxival kell hazajárnunk a borkóstolókról: vendégszerzőnk a zéró tolerancia témakörét járta körbe. A borászok hajlanak rá, a szakértők ellenzik, mutatjuk a pro és kontra érveket.

Hurrá utazunk, irány Málta!

hajók zászlókkal a tengeren
Fotó: Kalmár Borbála/Vince Magazin

Nem maradunk utazás nélkül sem: Németh Ágnes Bordeuax-ban tette tiszteletét, és ellátogatott egy olyan nagy presztízsű borászathoz, amely nem máshol, hanem a város szívében nyitotta meg kapuit.

Csempészünk egy kis nyarat is a tavaszba: Málta ilyenkor is vonzó úticél, és még az is előfordulhat, hogy a tengerben is meg tud mártózni a látogató. Persze, mi biztosra megyünk: úgyhogy ezúttal elhozzuk Málta borait. Köztük számos olyat is, amelynek autochton szőlőfajta adja az alapját.

A Vince Magazin áprilisi lapszáma április 12-től elérhető országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.