Hatalmas sikert aratott a magyar gin: 800 tétel közül lett aranyérmes Londonban

2023. január 27.

Sikert sikerre halmoz a családi vállalkozásban készülő magyar gin. 2022-ben duplaarany, 2023-ban arany a ginek Oscar-gáláján.

A világ minden tájáról érkező, több mint 800 gin közül aranyérmet kapott kortárs kategóriában a Balaton Gin a World Gin Awards nemzetközi versenyen Londonban. A kitűnő italt a balatoni életérzés keltette életre, a tó környéki alapanyagokból, a Somlón készült – írja a veol.hu.

Fehér Péter ötletgazda a lap megkeresésére elmondta egy korábbi elismerésen felbuzdulva nevezték italukat a ginek Oscar-díjának is tartott világversenyre. „Berlini elismerésünknek és a sok biztatásnak köszönhetően úgy döntöttünk, hogy nagyobbat álmodunk! Arra gondoltunk, hogy az európai versenyen elnyert dupla arany minősítés elég lehet a világversenyen is egy jó eredményre, és szerencsére igazunk lett.” Az említett „bátorító” berlini versenyre, a Berlin International Spirits Competitionre 2022 augusztusában került sor. 16 országból több mint 250 nevező vett részt, a Balaton Gint dupla arany minősítéssel ismerték el.

A Balaton Gin három éve érhető el a magyar piacon. Fehér Péter családja több szálon is kötődik a tóhoz, innen az ötlet, hogy a gin a Balatonról, a tó kitűnő hangulatáról szóljon. Kellemes, harmonikus ízében a bodza, a muskotályos szőlő, a birs és a levendula aromái a Balatont, a balatoni életérzést, a nyarat idézik, és az összetevők mind tó környéki beszállítóktól valók. Családi vállalkozásuk, a Somló Spirit pálinkafőzde a tó közelében, a Somló hegy lábánál található, a borvidék a balatoni borrégió része.

Az italt a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt rendezvényén, a Balaton Wine & Gourmet Fesztiválon is bemutatták.

Címlapfotó: Lily Banse / Unsplash