Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: 30 év számvetés
A kerek évforduló alkalmából készítettünk interjút Debreczeni Mónikával, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosával.
VINCE: Gondolta volna harminc évvel ezelőtt, hogy ilyen ismert borászattá növi ki magát a Vylyan?
1992-ben, három és fél hektárnyi portugieser ültetvénnyel indult a történetünk; mára közel 100 hektárral rendelkezünk, és nagyjából 700 ezer palack bort készítünk évente. A férjem víziókkal rendelkező álmodozó volt, aki kemény munkával megvalósította az álmai többségét. Ilyen volt többek között a saját borászat létrehozása is, amely az összes álma közül a legkomolyabbnak bizonyult. Kettőnk közül ő volt a teremtő, hihetetlen jó érzékkel és megfelelő ütemben hozta meg a döntéseket. Családi kapcsolat révén többször járt Villányban, ahol beleszeretett a termőtájba, majd a 80-as években elkezdett területeket vásárolni, és elhatározta, hogy Kisharsányban nemzetközileg is mérvadó borászatot hoz létre. Márpedig ha valamiben eltökélt volt, akkor semmi sem állíthatta meg.
Nagy elánnal látott munkához, kialakította a csapatot, elindultak a telepítések, s egyszerre zajlott a birtok és a borászat építése is. Egy-egy bor által már a kezdetekben érezhető volt, hogy a villányi terroirban komoly potenciál rejlik, miközben tényleg képes hozni azokat az értékeket, amelyekről a borvidék és az itt készült bor a második világháború előtt méltán volt világhírű. Hihetetlen energiát fektetett be mindenbe, hatalmas munkabírással rendelkezett, igazi vezető egyéniség volt. Közben én Londonban megszereztem a nemzetközi borakadémikusi diplomát, majd a Vylyan kereskedelmi és exporttevékenységének kialakításában működtem közre.
VINCE: Aztán hirtelen minden megváltozott…
Az eredetvédelemmel kapcsolatos megbeszélésen vett részt a férjem, előtte megbeszéltük, hogy mivel várjam vacsorára, de autóbaleset miatt sajnos már nem ért haza. Évekig fel sem fogtam, hogy már nincs mellettem. A két lányunk még kicsi volt, nagyon nehéz időszak volt ez az életemben.
VINCE: Nem gondolkodott esetleg azon, hogy inkább feladja az egészet?
Egy pillanatra sem merült fel bennem ez a gondolat! A munkába menekültem, nem engedhettem meg, hogy a férjem álma elvesszen. Megható volt, ahogyan az egész csapat szavak nélkül odaállt és végezte a dolgát. Az inspiráló szellemisége és teremtő ereje a mai napig velünk él. Végül az ő álmai az én álmaim is lettek. Biztos vagyok benne, hogy büszke lenne arra, amit a pincészet az elmúlt harminc évben elért. Hogy én gondoltam-e azt, hogy ilyen komoly ívet fog bejárni a Vylyan Pincészet és ennyire fogják szeretni az emberek? – őszintén szólva, azt hiszem, igen. Legalábbis bíztam benne: tudtam, hogy ha az ember folyamatosan teszi a dolgát, akkor az eredmények is jönnek majd.
De a nehézségekről sem szabad megfeledkeznem, hiszen ezek kovácsoltak össze bennünket. Ez a harmincéves születésnap tökéletes alkalom arra, hogy az ember megálljon egy picit és megnézze, hol is tart jelenleg. Rátekintsen a borokra, a csapatra, a gyerekeire: mindenre, amit elért, vagy szeretett volna elérni.
VINCE: És mit érez ilyenkor?
Legfőképpen örömöt és meghatódottságot. Az ilyen nehéz időszakok előtt, mint amilyenek most következnek majd a világban, ez erőt és nyugalmat ad. Fontosnak tartom, hogy ezeket az értékeket meg tudjuk őrizni. Már túl vagyunk pár válságon, de véleményem szerint minden nehézségből megerősödve jön ki az ember.
![emberek állnak barna edények mellett egy pincében](https://vince.hu/wp-content/uploads/2022/10/vylyan_debreceni_monika_toth_sandor_pince.webp)
Vylyan és filozófia
VINCE : Röviden hogyan foglalná össze a Vylyan filozófiáját?
Következetes munka, céltudatos vízión alapuló építkezés, ahol a minőség megkerülhetetlen pillére az egésznek. Hiszem, hogy értéket csak alázattal, hittel, becsülettel, nyitottsággal és céltudatos munkával lehet teremteni. Meggyőződésem, hogy ha az ember tisztességesen, becsületesen és jó szándékkal áll hozzá a dolgokhoz, akkor valahogy a szükséges segítséget is megkapja. Lehet, hogy misztikusan hangzik, de tapasztalatból mondom, egyáltalán nem az.
VINCE: Visszatekintve hogyan látja, sok vagy kevés az eltelt harminc év?
Attól függ, hogy milyen szemszögből nézzük a történteket. Ilyenkor lehet a legjobban megtapasztalni, hogy az idő mennyire relatív fogalom. Egy ember életében sok. Épp a napokban gondolkodtam el azon, mennyi minden telt el azóta, hogy 28 évesen a férjem oldalán megérkeztem Kisharsányba és a nulláról elkezdtük az építkezést. Egy borászat számára harminc év gyakorlatilag egy pillanatnak számít, de ha kifejezetten a szőlőre fókuszálunk, akkor egyáltalán nem az. Amikor az ember benne van az alkotási folyamatban, nincs ideje erre figyelni, hiszen a jelen feladata, az új kihívások és célok kötik le az idejét. És mégis, ahogyan változik a világ, a célhoz vezető út is folyamatosan módosul.
VINCE: És mi a helyzet, ha a borokra gondolunk?
A szőlő tíz év után kezd el olyan termést adni, amiből nagy bor is készülhet. Már egy ennyi időre visszamenő vertikális kóstoló is remek lehetőséget biztosít arra, hogy megfigyeljük, miként változtak a divatok. Villányban alapvetően a komoly, koncentrált borokra specializálódtunk, ennek ellenére mégis érezhető, hogy a 90-es vagy a 2000-es években milyenek voltak a borok, illetve milyenek jelenleg. Bár léteznek stílusbeli különbségek, ma alapvetően a frissítő korty irányába halad mindenki, és ezt mi is előnyben részesítjük a borainknál.
VINCE: Ez a fajta változás mióta érhető tetten a Vylyan boroknál?
A 2010-ben megtartott Vince Budapest Wine Show alkalmával egy komoly nemzetközi szortimentet sorakoztattak fel az egyik mesterkurzuson, ahol azt szerették volna megmutatni, hogyan lehet frissítő a korty úgy, hogy közben koncentrált vörösborokról volt szó. Utólag sikerült beszereznem ezt a borsort, amit a korábbi főborászunkkal, Ipacs Szabó Istvánnal közösen meg is kóstoltunk. Ekkor határoztuk el, hogy a következő évjárattól mi is erre törekszünk majd. Pontosabban a korty szerkezetében és annak felépítésében történt a változás.
Díjak és sikerek
VINCE: Ha pár fontos momentumot, illetve néhány bort kellene kiemelni az elmúlt harminc évből, melyek lennének ezek?
Szívesen visszagondolok a Decanter World Wine Regional Awards díjra, amelyet a 2004-es pinot noir borunkért kaptunk, de a 2000-es 30 hektárnyi telepítés is ilyen különleges emlék. Jó látni most a fiatal csapatnál, ahogyan gondolataikkal behozzák a friss lendületet és energiát a mindennapokba. Fontosnak tartom, hogy a múltbeli tapasztalataimmal utat engedjek a jövőnek. Örülök, hogy látom a folytatást, illetve hogy miként bontakozik ki az új generáció – például a két lányom is, aki besegít a munkákban. Flóra közgazdász, ő üzletfejlesztői feladatköröket lát el. Janka, aki szőlész-borász végzettségű, az exporttal foglalkozik és hamarosan Helsinkibe utazik, hogy egy fontos kóstolón képviselje majd a Vylyan Pincészetet. Felmerült, hogy én is elkísérjem, de jeleztem, ezt egyedül kell végigcsinálnia.
Minden támogatást megadok nekik, mégis fontosnak tartom, hogy valóban átérezzék, milyen az, amikor át kell menni a tű fokán. Nem lesz egyszerű feladat, de ismerve őket, biztos vagyok benne, hogy sikerrel veszik az akadályokat. Tóth Sándor személyében pedig új főborászunk van; igaz, ő már régóta velünk dolgozik. Csupa szív-lélek ember, aki nálunk töltötte a gyakornoki idejét, majd pincemesterként is tevékenykedett a pincészet korábbi főborásza mellett. Pintér Rebeka pedig nagyszerűen látja el a marketinges feladatokat. Természetesen rajtuk kívül az egész Vylyan-csapat is rengeteg energiát fektet a közös munkába.
![fekvő átlátszó üvegben piros folyadék](https://vince.hu/wp-content/uploads/2022/10/vylyan_roze_variacio.webp)
Ami a borokat illeti, nem egyszerű a kérdés, hiszen mindegyiket más-más miatt kedvelem. Mostanra három szint és egy oldalág alakult ki a kínálatunkban: klasszikus, prémium és szuper prémium, valamint a Vylyan Variáció család. Utóbbi azt reprezentálja, amit másképpen szeretnénk megmutatni, mint ahogyan eddig tettük. Ezzel együtt mégis szorosan kapcsolódik a múlthoz és ezekhez az értékekhez. A termékcsaláddal olyan borokat szeretnénk kínálni a gasztronómia számára, amelyek kis tételben készülnek, és áruházakban nem kaphatók.
Variációk egy témára
VINCE: Mit kell bővebben tudni a Vylyan Variáció családról?
Minden a Tóth Sándor által készített rozévariáció első évjáratával kezdődött, és ez a nyitottság és kísérletező kedv új kapukat nyitott. A cél egy olyan bor elkészítése volt, ami elrugaszkodik a habkönnyű, pici szénsavval gazdagított egynyári bor vonaltól. A borcsalád következő tagja egy amforában érett, limitált kiadásban készült syrah volt, amely mind a szakma, mind a borfogyasztók körében nagy sikert aratott. Most pedig két újdonsággal is készülünk: egy amforás és egy újhordós érlelésű 2020-as cabernet franc-nal, amelyek egyszerre kerülnek majd piacra. Ősszel pedig egy különleges, négy fajtaborból álló csomaggal jelenünk meg: kékfrankos, syrah, cabernet franc és csóka. Mindegyik Tóth Sándor kézjegyét viseli, és alternatív érleléssel készült.
VINCE: Hogyan összegezné a jövőbeli terveket és célokat?
A bioművelésnek egyre fontosabb szerepet szeretnénk biztosítani. A Dobogó-dűlő dűlőben Bakonyi Péter segítségével például már organikus módon kezdtük művelni a kékfrankost és a cabernet franc-t. A dűlő másik fele újratelepítésre vár, viszont a klímaváltozás miatt komolyan át kell gondolnunk, hogy mely fajtákra szeretnénk a hangsúlyt helyezni. Már évtizedek óta a teljes területünkön integrált növényvédelemmel gondozzuk a szőlőt, ezzel is kifejezve a természethez való szoros kötődésünket és az iránta való tiszteletünket. A borkészítés szempontjából a továbbiakban is arra törekszünk, hogy minél jobban érvényre juttassuk azokat a szépségeket és izgalmakat, amelyeket a szőlő és a terroir magában rejt. Mert a jó bor olyan, mint az igazi művészet: személyiségjegyekkel rendelkezik, egyszeri és megismételhetetlen. Közben erőt ad az élethez.
![](https://vince.hu/wp-content/uploads/2022/10/vylyan_debreceni_monika2.webp)
VINCE: Mi az, ami kikapcsolja?
Az unokám, aki pár nap múlva lesz 5 éves. Két gyermek büszke anyja vagyok, de egészen más anyaként és egészen más nagyszülőként megélni egy gyerek születését. Azt a feltétel nélküli szeretetet, amit az unokámtól kapok, csodálatos érzés megtapasztalni. De a jóga, az olvasás, vagy egy jó séta a természetben is ki tud kapcsolni. Akárcsak a főzés és mellé egy finom bor.
A cikk a Vince Magazin 2022/9 szeptemberi lapszámában jelent meg.
Szerző: Németi Sándor
Címlapfotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin