Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: 30 év számvetés

2022. október 11.

A kerek évforduló alkalmából készítettünk interjút Debreczeni Mónikával, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosával.

VINCE: Gondolta volna harminc évvel ezelőtt, hogy ilyen ismert borászattá növi ki magát a Vylyan?

1992-ben, három és fél hektárnyi portugieser ültetvénnyel indult a történetünk; mára közel 100 hektárral rendelkezünk, és nagyjából 700 ezer palack bort készítünk évente. A férjem víziókkal rendelkező álmodozó volt, aki kemény munkával megvalósította az álmai többségét. Ilyen volt többek között a saját borászat létrehozása is, amely az összes álma közül a legkomolyabbnak bizonyult. Kettőnk közül ő volt a teremtő, hihetetlen jó érzékkel és megfelelő ütemben hozta meg a döntéseket. Családi kapcsolat révén többször járt Villányban, ahol beleszeretett a termőtájba, majd a 80-as években elkezdett területeket vásárolni, és elhatározta, hogy Kisharsányban nemzetközileg is mérvadó borászatot hoz létre. Márpedig ha valamiben eltökélt volt, akkor semmi sem állíthatta meg.

Nagy elánnal látott munkához, kialakította a csapatot, elindultak a telepítések, s egyszerre zajlott a birtok és a borászat építése is. Egy-egy bor által már a kezdetekben érezhető volt, hogy a villányi terroirban komoly potenciál rejlik, miközben tényleg képes hozni azokat az értékeket, amelyekről a borvidék és az itt készült bor a második világháború előtt méltán volt világhírű. Hihetetlen energiát fektetett be mindenbe, hatalmas munkabírással rendelkezett, igazi vezető egyéniség volt. Közben én Londonban megszereztem a nemzetközi borakadémikusi diplomát, majd a Vylyan kereskedelmi és exporttevékenységének kialakításában működtem közre.

Fotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin

VINCE: Aztán hirtelen minden megváltozott…

Az eredetvédelemmel kapcsolatos megbeszélésen vett részt a férjem, előtte megbeszéltük, hogy mivel várjam vacsorára, de autóbaleset miatt sajnos már nem ért haza. Évekig fel sem fogtam, hogy már nincs mellettem. A két lányunk még kicsi volt, nagyon nehéz időszak volt ez az életemben.

VINCE: Nem gondolkodott esetleg azon, hogy inkább feladja az egészet?

Egy pillanatra sem merült fel bennem ez a gondolat! A munkába menekültem, nem engedhettem meg, hogy a férjem álma elvesszen. Megható volt, ahogyan az egész csapat szavak nélkül odaállt és végezte a dolgát. Az inspiráló szellemisége és teremtő ereje a mai napig velünk él. Végül az ő álmai az én álmaim is lettek. Biztos vagyok benne, hogy büszke lenne arra, amit a pincészet az elmúlt harminc évben elért. Hogy én gondoltam-e azt, hogy ilyen komoly ívet fog bejárni a Vylyan Pincészet és ennyire fogják szeretni az emberek? – őszintén szólva, azt hiszem, igen. Legalábbis bíztam benne: tudtam, hogy ha az ember folyamatosan teszi a dolgát, akkor az eredmények is jönnek majd.

De a nehézségekről sem szabad megfeledkeznem, hiszen ezek kovácsoltak össze bennünket. Ez a harmincéves születésnap tökéletes alkalom arra, hogy az ember megálljon egy picit és megnézze, hol is tart jelenleg. Rátekintsen a borokra, a csapatra, a gyerekeire: mindenre, amit elért, vagy szeretett volna elérni.

VINCE: És mit érez ilyenkor?

Legfőképpen örömöt és meghatódottságot. Az ilyen nehéz időszakok előtt, mint amilyenek most következnek majd a világban, ez erőt és nyugalmat ad. Fontosnak tartom, hogy ezeket az értékeket meg tudjuk őrizni. Már túl vagyunk pár válságon, de véleményem szerint minden nehézségből megerősödve jön ki az ember.

emberek állnak barna edények mellett egy pincében
Fotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin

Vylyan és filozófia

VINCE : Röviden hogyan foglalná össze a Vylyan filozófiáját?

Következetes munka, céltudatos vízión alapuló építkezés, ahol a minőség megkerülhetetlen pillére az egésznek. Hiszem, hogy értéket csak alázattal, hittel, becsülettel, nyitottsággal és céltudatos munkával lehet teremteni. Meggyőződésem, hogy ha az ember tisztességesen, becsületesen és jó szándékkal áll hozzá a dolgokhoz, akkor valahogy a szükséges segítséget is megkapja. Lehet, hogy misztikusan hangzik, de tapasztalatból mondom, egyáltalán nem az.

VINCE: Visszatekintve hogyan látja, sok vagy kevés az eltelt harminc év?

Attól függ, hogy milyen szemszögből nézzük a történteket. Ilyenkor lehet a legjobban megtapasztalni, hogy az idő mennyire relatív fogalom. Egy ember életében sok. Épp a napokban gondolkodtam el azon, mennyi minden telt el azóta, hogy 28 évesen a férjem oldalán megérkeztem Kisharsányba és a nulláról elkezdtük az építkezést. Egy borászat számára harminc év gyakorlatilag egy pillanatnak számít, de ha kifejezetten a szőlőre fókuszálunk, akkor egyáltalán nem az. Amikor az ember benne van az alkotási folyamatban, nincs ideje erre figyelni, hiszen a jelen feladata, az új kihívások és célok kötik le az idejét. És mégis, ahogyan változik a világ, a célhoz vezető út is folyamatosan módosul.

VINCE: És mi a helyzet, ha a borokra gondolunk?

A szőlő tíz év után kezd el olyan termést adni, amiből nagy bor is készülhet. Már egy ennyi időre visszamenő vertikális kóstoló is remek lehetőséget biztosít arra, hogy megfigyeljük, miként változtak a divatok. Villányban alapvetően a komoly, koncentrált borokra specializálódtunk, ennek ellenére mégis érezhető, hogy a 90-es vagy a 2000-es években milyenek voltak a borok, illetve milyenek jelenleg. Bár léteznek stílusbeli különbségek, ma alapvetően a frissítő korty irányába halad mindenki, és ezt mi is előnyben részesítjük a borainknál.

VINCE: Ez a fajta változás mióta érhető tetten a Vylyan boroknál?

A 2010-ben megtartott Vince Budapest Wine Show alkalmával egy komoly nemzetközi szortimentet sorakoztattak fel az egyik mesterkurzuson, ahol azt szerették volna megmutatni, hogyan lehet frissítő a korty úgy, hogy közben koncentrált vörösborokról volt szó. Utólag sikerült beszereznem ezt a borsort, amit a korábbi főborászunkkal, Ipacs Szabó Istvánnal közösen meg is kóstoltunk. Ekkor határoztuk el, hogy a következő évjárattól mi is erre törekszünk majd. Pontosabban a korty szerkezetében és annak felépítésében történt a változás.

Díjak és sikerek

VINCE: Ha pár fontos momentumot, illetve néhány bort kellene kiemelni az elmúlt harminc évből, melyek lennének ezek?

Szívesen visszagondolok a Decanter World Wine Regional Awards díjra, amelyet a 2004-es pinot noir borunkért kaptunk, de a 2000-es 30 hektárnyi telepítés is ilyen különleges emlék. Jó látni most a fiatal csapatnál, ahogyan gondolataikkal behozzák a friss lendületet és energiát a mindennapokba. Fontosnak tartom, hogy a múltbeli tapasztalataimmal utat engedjek a jövőnek. Örülök, hogy látom a folytatást, illetve hogy miként bontakozik ki az új generáció – például a két lányom is, aki besegít a munkákban. Flóra közgazdász, ő üzletfejlesztői feladatköröket lát el. Janka, aki szőlész-borász végzettségű, az exporttal foglalkozik és hamarosan Helsinkibe utazik, hogy egy fontos kóstolón képviselje majd a Vylyan Pincészetet. Felmerült, hogy én is elkísérjem, de jeleztem, ezt egyedül kell végigcsinálnia.

Minden támogatást megadok nekik, mégis fontosnak tartom, hogy valóban átérezzék, milyen az, amikor át kell menni a tű fokán. Nem lesz egyszerű feladat, de ismerve őket, biztos vagyok benne, hogy sikerrel veszik az akadályokat. Tóth Sándor személyében pedig új főborászunk van; igaz, ő már régóta velünk dolgozik. Csupa szív-lélek ember, aki nálunk töltötte a gyakornoki idejét, majd pincemesterként is tevékenykedett a pincészet korábbi főborásza mellett. Pintér Rebeka pedig nagyszerűen látja el a marketinges feladatokat. Természetesen rajtuk kívül az egész Vylyan-csapat is rengeteg energiát fektet a közös munkába.

fekvő átlátszó üvegben piros folyadék
Fotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin

Ami a borokat illeti, nem egyszerű a kérdés, hiszen mindegyiket más-más miatt kedvelem. Mostanra három szint és egy oldalág alakult ki a kínálatunkban: klasszikus, prémium és szuper prémium, valamint a Vylyan Variáció család. Utóbbi azt reprezentálja, amit másképpen szeretnénk megmutatni, mint ahogyan eddig tettük. Ezzel együtt mégis szorosan kapcsolódik a múlthoz és ezekhez az értékekhez. A termékcsaláddal olyan borokat szeretnénk kínálni a gasztronómia számára, amelyek kis tételben készülnek, és áruházakban nem kaphatók.

Variációk egy témára

VINCE: Mit kell bővebben tudni a Vylyan Variáció családról?

Minden a Tóth Sándor által készített rozévariáció első évjáratával kezdődött, és ez a nyitottság és kísérletező kedv új kapukat nyitott. A cél egy olyan bor elkészítése volt, ami elrugaszkodik a habkönnyű, pici szénsavval gazdagított egynyári bor vonaltól. A borcsalád következő tagja egy amforában érett, limitált kiadásban készült syrah volt, amely mind a szakma, mind a borfogyasztók körében nagy sikert aratott. Most pedig két újdonsággal is készülünk: egy amforás és egy újhordós érlelésű 2020-as cabernet franc-nal, amelyek egyszerre kerülnek majd piacra. Ősszel pedig egy különleges, négy fajtaborból álló csomaggal jelenünk meg: kékfrankos, syrah, cabernet franc és csóka. Mindegyik Tóth Sándor kézjegyét viseli, és alternatív érleléssel készült.

VINCE: Hogyan összegezné a jövőbeli terveket és célokat?

A bioművelésnek egyre fontosabb szerepet szeretnénk biztosítani. A Dobogó-dűlő dűlőben Bakonyi Péter segítségével például már organikus módon kezdtük művelni a kékfrankost és a cabernet franc-t. A dűlő másik fele újratelepítésre vár, viszont a klímaváltozás miatt komolyan át kell gondolnunk, hogy mely fajtákra szeretnénk a hangsúlyt helyezni. Már évtizedek óta a teljes területünkön integrált növényvédelemmel gondozzuk a szőlőt, ezzel is kifejezve a természethez való szoros kötődésünket és az iránta való tiszteletünket. A borkészítés szempontjából a továbbiakban is arra törekszünk, hogy minél jobban érvényre juttassuk azokat a szépségeket és izgalmakat, amelyeket a szőlő és a terroir magában rejt. Mert a jó bor olyan, mint az igazi művészet: személyiségjegyekkel rendelkezik, egyszeri és megismételhetetlen. Közben erőt ad az élethez.

Fotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin

VINCE: Mi az, ami kikapcsolja?

Az unokám, aki pár nap múlva lesz 5 éves. Két gyermek büszke anyja vagyok, de egészen más anyaként és egészen más nagyszülőként megélni egy gyerek születését. Azt a feltétel nélküli szeretetet, amit az unokámtól kapok, csodálatos érzés megtapasztalni. De a jóga, az olvasás, vagy egy jó séta a természetben is ki tud kapcsolni. Akárcsak a főzés és mellé egy finom bor.

A cikk a Vince Magazin 2022/9 szeptemberi lapszámában jelent meg. 

Szerző: Németi Sándor
Címlapfotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin