Kiderült, a fiatalok miért isznak bort – ha isznak

2024. április 29.

Egy olasz kutatás megerősítette, amit eddig is sejtettünk: a fiataloknak a borfogyasztás teljesen mást jelent, mint az idősebbeknek.

A borfogyasztás világszerte csökken, ezért mindenhol komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy a fiatalabb generáció tagjaival is megszerettessék a bort. Ehhez természetesen nem árt tudni, hogy a fiatalok számára mi vonzó a borban. Az olasz Enpaia-Censis mezőgazdasági kutatóintézet annak próbált utána járni, az olasz fiatalok miért isznak bort (ha isznak). Természetesen minden országnak megvannak a maga sajátosságai, mégis tanulságos lehet mindenkinek, mire jutottak a kutatók.

A 18 és 34 év közötti olaszok kétharmada számára a bor a közösséget, az együtt töltött időt jelenti. Ezzel szemben a 65 évnél idősebbek közel 80 százaléka az étkezésekhez iszik bort. „A vizsgálatunk a borfogyasztási szokásokat illetően hasonlóságokat is talált. Még a komoly áremelkedés mellett is kiemelt fontossággal bír a bor minősége a választásnál, életkortól függetlenül” – idézi a vizsgálatról beszámoló winenews.it Sara Lenát, a Censis kutatóját.

Olaszországra azért is érdemes figyelni, mert mutat némi hasonlóságot Magyarországgal. A fogyasztók ott is jó értelemben vett lokálpatrióták. 95 százalékuk a hazai, vagyis az olasz borokat részesíti előnyben. (Egy 2023-as magyar felmérés szerint nálunk ez az arány 91 százalék.) Az olaszoknak a borválasztásnál a minőség mellett fontos szempont az íz, a hagyomány, az identitás és immár a fenntarthatóság is.

Címlapfotó: anna_fothers / Unsplash