A magyar borászokat érintő fontos bejelentés a Borkonferencián!

2024. február 26.

Érdemi viták, fajsúlyos bejelentések, low/no alcohol trend, robotika a szőlőművelésben és a küszöbön álló jövő! Izgalmas témák a 12. Borkonferencia programjában.

Mesterséges intelligencia, Európa leghíresebb borélményközpontja, kóstolós masterclassok, interaktív viták. A március 1-re szervezett Borkonferencia témáiból csak egy kis szelet, ami az érdeklődőre vár! Rangos hazai és nemzetközi előadók prezentálják a borász szakma jelenét és jövőjét és vitatják meg aktuális kérdéseit.

A közelmúltban még csak a filmvásznon vagy a könyvek lapjain találkozhattunk olyan technológiai vívmányokkal, melyek nélkül ma szinte elképzelni sem tudnánk mindennapjainkat. Viszont egy dolog évek óta töretlen, mind a könyvek hasábjain, mind a filmkockákon, az pedig az idő fontossága. E gondolat mellett tette le a voksát a Naïo Technologies alapító-társtulajdonosa, Gaëtan Séverac. Szerinte a mezőgazdaság jövője a progresszív és fenntartható újításokban és megoldásokban rejlik. A szőlész-borász szakma automatizálása mellett a jelen elképesztő technológiáiról és a jövő lehetőségeiről is beszél majd a Robotok a szőlőben című előadásában.

A mesterséges intelligencia az informatikai világ egy olyan új térnyerése, amely meghatározó mérföldkő lesz visszatekintve a digitalizáció történelmében. Akárcsak, mint az első honlap regisztrálása a világhálóra. Számos technikai, társadalmi és etikai vitára ad okot és ma még pontosan nem látható fejlődési potenciállal bír, de megkerülhetetlensége egyértelmű. Hogy miként, arról Szertics Gergely, az AI Partners KFT ügyvezető igazgatója beszél majd. 

A bor egy kulturális élményforrás. A 21 század borturistái olyan múzeumi élményre vágynak, ahol az edukáció mellett az interaktivitás is jelen van. Florence Maffrand a Bordeaux-i Európa csúcs borélményközpontjának tartott La Cité du Vin vezetője avatja be az érdeklődőket a titokba, mivel vívták ki a dobogó legfelső fokát ezen élményközpontok közül és miként képesek generációk sokaságát a szórakozás megléte mellett magas szinten edukálni.

A Borkonferencia egyik alapvetése, hogy mindig figyelemmel kiséri a borvilági trendeket, és vezetett kóstolókon keresztül hozza közelebb a hallgatóságot a néhol újnak számító témákhoz. Jelenleg az alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok megkerülhetetlen népszerűségnek örvendenek külföldön. A téma mélyrehatóbb megismerésében a Geisenheimi Egyetem két professzora és kutatója lesz a segítségünkre. Prof. Dr. Szolnoki Gergely, és Dr. Matthias Schmitt egy vezetett kóstolón keresztül mutatja be e borok kóstolásának és fogyasztásának művészetét.

Természetesen a hazai borász nevével fémjelzett Masterclass sem marad el idén!  Ezúttal az elmúlt időszakban kimagasló nemzetközi elismeréseket besöprő St. Andrea szőlőbirtokról érkezik Dr. Lőrincz György Bikavér-Masterclass előadásával. Megannyi mérés igazolta, hogy a tokaji bor mellett a Bikavér márkáról ismerik hazánkat a jelenkor borvilágában így érdemes mélyebben foglalkozni ezzel a méltán híres házasítással.

Rókusfalvy Pál, a magyar bormarketingért felelős kormánybiztos a nemzeti bormarketing stratégia operatív fázisáról, eredményekről, a 2024 végéig tartó akciótervről, célokról és jövőbeni megvalósításukról tart előadást az idei Borkonferencián.

Bár nem a ruha teszi az embert, és nem a címke teszi a bort, fontos szempont a csomagolás a borpiacon. A borpiaci csomagolások irányzataiba és jelenlegi trendjeibe vezeti el a hallgatóságot az Unger & Partners tulajdonosa, Unger Zsolt.  A prémium borok magas árú értékesítésének kanyargós ösvényein Csetényi Csaba elismert üzletember lesz a vezető. Prezentációjában a prémium bor értékesítési árának meghatározását járja körül a vendéglátás közegében.

Az elmúlt évek példátlan kihívások elé állították a borászatot. Megváltozott a gazdasági környezet, az éghajlat, de ugyanígy a vásárlási szokásaink is átalakultak. A magyar borászatoknak csökkenő fogyasztás közepette kell megtalálniuk az üzleti sikerhez vezető utat. Ehhez nyújt egyfajta iránymutatást Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár-és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója és a Magyar Bankszövetség Agrár és Munkabizottság elnökének előadása.

A konferencia záró akkordja az évek során töretlen magas számú érdeklődést kiváltó interaktív kerekasztal-beszélgetése lesz. Ezúttal „A magyar bor alkoholmentesített jövője” kerül terítékre. A szervezők a vitára felkérték Geri Ádámot, a vince.hu felelős szerkesztőjét, Romsics Lászlót, a Csányi pincészet vezérigazgatóját, Bányai Gábort, a Borigo főszerkesztőjét és kiadóigazgatóját, valamint Ruppert Ignácot, a Cellarius Kft. tulajdonosát.

Ne feledjük, hogy az elmúlt években bevezetett hagyomány szerint ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát, azaz itt ismerhetjük meg a Borászok Borásza 2024-es jelöltjeit!

A www.aborkonferencia.hu oldalon is nyomon követhető a program alakulása, továbbá minden egyéb részlet és jelentkezési feltétel is megtalálható. Az eseményre jegyek IDE KATTINTVA vásárolhatók.

Címlapfotó: Borkonferencia