Tegyük a dolgunkat – Jásdi István borász írása

2023. november 12.

A kutatóintézetek, az állami marketing gazdái, a hatóságok, valamint a szőlő- és bortermelők előtt álló feladatokról írt Jásdi István.

Legutóbbi, Borpánik című írásora meglehetősen sok reakció érkezett. Mindenki a magyar borászatért aggódik. Naponta jelennek meg az ágazat válságát, a borfogyasztás csökkenését jelző, a magyar bort sirató írások. A magyar borágazatnak csakugyan sok gondja van. A széttagolt, elaprózott, alulfinanszírozott szőlőtermelés folyamatos csökkenése mellett a pályázati pénzekből növekvő feldolgozókapacitások strukturális problémája talán a legsúlyosabb. A versenytársak: a sör az energiaitalok vagy a rövidek nagy része. Ezeket ráadásul nem sújtja a boréhoz szigorú európai szabályozása.

A borágazatot régóta eszetlen, egyre burjánzó és semmire sem jó bürokrácia tartja fogságban. De a magyar borászat nem halódik. Változó divatok és piaci trendek között túlél és nagyszerű borokat ad. Az ugyanis nem tekinthető válságnak, hogy a testes vörösök harminc évnyi dominanciája után eljött a karakteres, elegáns fehérek, a könnyed vörösök, a gyümölcsös rozék és a bubis borok ideje. Minél könnyedebb az étkezésünk, annál kevésbé kívánjuk a testes italokat. Harminc év piaci előnyéből lehetett tartalékokat képezni és felkészülni a változásra. A ma divatosabb borok termelői meg úgy készüljenek, hogy semmilyen divat nem tart örökké! Az eltelepített szőlőink még ötven-hatvan évig teremni fognak. Nem reagálhatunk kérész-divatokra!

Kétségtelen, a pályázati túlvállalások nagy részét a csökkenő szőlőtermelés vagy a változó piac miatt nem lehet teljesíteni. Tisztességes termelő nem vállalt előre láthatóan teljesíthetetlen célokat. De hogy az ágazat csődben lenne? Kimentünk volna a divatból? Üljünk ki a Balaton partján, Villányban vagy a Somlón az egyik teraszra, keressünk ülőhelyet egy nyári vagy koraőszi délutánon!

Összeesküvés-elméletek helyett munka

Ez a kórusban aggódás kártékony. Úgy tűnik, nem is értünk, ellenünk aggódnak. Lehet összeesküvés-elméleteket gyártani. Hogy a sör- vagy az energiaital-lobbi, esetleg az ágazatba befektetni vágyó, az árakat ezért letörni igyekvő tőkéscsoportok vagy egyszerűen a pályázati vállalásaik teljesítésére képtelen kollegák készítik elő a terepet a következő lépéshez. Én nem hiszek az összeesküvésekben. Egyszerűen összeadódott a klímaváltozásról, az aszályról vagy a trópusi esőkről és megfékezhetetlen gombabetegségekről, meg az eladatlan készletek lepárlásáról szóló sok sírás-rívás a versenytárs italok hatékony marketingjével.

Inkább tegyük a dolgunkat! A kutatóintézetek készüljenek a jövőre, az állami marketing gazdái adjanak hatékony válaszokat a kihívásokra, a hatóságok fogjanak végre hozzá a piaci rend helyett az ügyeskedőket szolgáló bürokrácia leépítéséhez! Mi szőlő- és bortermelők pedig – ahogy a francia felvilágosodás egyik legnagyobb alakja, a költő-filozófus Voltaire írja a Candide végén – „műveljük kertjeinket” és szűrjünk egyre jobb borokat!

Szerző: Jásdi István
Címlapfotó: Jásdi Pince

A vince.hu örömmel fogadja az italkultúra és a gasztronómia aktuális trendjeivel, jelenségeivel kapcsolatban megfogalmazott véleményeket. A vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ám fontosnak tartjuk a szakmai párbeszéd támogatását. A szerkesztőség fenntartja a jogot, hogy a beérkezett írásokat szerkessze, azok tartalmának és mondanivalójának megőrzése mellett.