Kihagyhatatlan piemonti évjáratok
Januárban bemutatkoztak a legújabb piemonti évjáratok ikonikus nagy borai: Barolókat, Barbarescókat és Roerókat kóstoltunk a Nebbiolo Prima rendezvényen.
Míg itthon az 1990-es évek bortrendjeit az újból minőségi borokat termelő borászok, a 2000-es évekét a „nagy öregek”, a 2010-eseket a Kreinbacher pezsgők és a populáris stílusú tételek diktálták, addig a 2020-as évtizedet a külföldi borok iránti rajongás dominálhatja. Ennek az első szele pedig az, hogy ma már – ha szigorúan a vendéglátóhelyeken fogyasztott borokat nézzük –, 62:38 a magyar vs. külföldi borok fogyásának aránya, amely arány az elmúlt 3-4 évben mozdult el jelentősebben a külföldiek felé. És bár itthon is akad még felfedezésre váró tétel vagy akár fajta bőségesen, nem árt kicsit közelebb kerülni a boros óvilág ikonikus nagy szőlőfajtáihoz sem. A piemonti erősödő turizmus és az itthon is elérhető északolasz szortiment bőségszaruja pedig határozottan kiált azért, hogy rákapjunk a nebbiolo fogyasztására. Pláne, hogy igazán príma tételek készülnek belőle.
A Barolóval, Barbarescóval és az itthon egyelőre kevésbé populáris Roeróval a márciusi lapszámunkban foglalkozunk részletesebben, és egyben meg is mutatjuk, hogy a legújabb évjáratokból nekünk mely tételek voltak a kedvenceink – és közülük mi szerezhető be itthon. A Vince Magazin márciusi lapszáma március 11-től érhető el, de tőlünk is meg lehet rendelni. Most viszont lássuk ezeket a legújabb évjáratokat!
Minden év januárjában a Nebbiolo Prima az első rendezvény, amely megnyitja a sort az új évjáratú olasz borok széles palettáján. Bemutatkoztak a Barolo, Barbaresco és Roero apellációk legújabb évjáratai: a Barolo esetében ez a 2019-es évjáratot és a 2017-es Riservát jelentette, Barbarescóból a 2020-as évjáratot és a 2018-as Riservát kóstoltuk, míg Roerókból a 2020-as évjáratot és a 2019-es Riservát. Az alábbiakban apellációnként mutatjuk be az egyes évjáratok jellemzőit.
Barolo Riserva DOCG 2017
2017 egy nagyon bőkezű – néha túlságosan is bőkezű – meleg évjárat volt, amely néhány igen erőteljes Barolo Riserva megjelenését hozta. A legjobbak figyelemre méltóan lédúsak, ami segít megőrizni egyensúlyukat és ihatóságukat. A „kevesebb több” filozófia pedig mint mindig, most is kifizetődő ebben az intenzív évjáratban.
Barolo DOCG 2019
Hosszú tenyészidőszak, és kevesebb mennyiség: ígéretes. A borászok kijelentései szerint egy klasszikus Barolós évjárat, amely a borok jó szerkezetében, ideális egyensúlyában és hosszú érlelhetőségi potenciáljában mutatkozik meg.
Későn indult meg az évjárat, az esős időszak egész áprilisig kitartott. A virágzás is áldozatul esett helyenként az időjárásnak, ez is okozza a kevesebb mennyiséget. A csapadék a meleg nyarat is végigkísérte, így az októberi szüret zamatos gyümölcsöt jelentett. Egy átlagon felüli évjárat.
![](https://vince.hu/wp-content/uploads/2023/02/P1160550-1024x685.jpg)
Barbaresco 2020
A száraz telet esős tavasz követte, amely a gombás betegségek gyakori jelenlétét is okozta. A szeptemberi hűvös éjszakák lassították az érést, így finomítva a gyümölcs tanninjait.
Barbaresco Riserva 2018
Aránylag hűvös és esős év, amely karcsúbb, illatosabb borokat eredményezett. Nem klasszikus Riserva évjárat, azonban ez az év is számos kiváló bort tudhat magáénak.
![](https://vince.hu/wp-content/uploads/2023/02/P1160554-1024x685.jpg)
Roero 2020
Az arneis szőlőfajta mellett egyre több a nebbiolo ültetvény is Roeróban, amely a két B betűs bor mellett egy lágyabb, gyümölcsösebb, korábbi fogyasztásra szánt borokat eredményez. A nebbiolóval ismerkedők számára, vagy azoknak, akik nem szeretnének vaskos bankókat kipergetni egy-egy érlelt szépségért, tökéletes választást nyújtanak a Roerók.
Roero Riserva 2019
A klasszikus piemonti évjárat a Roerok esetében is visszaköszön, így aki igazán szerencsés, jó eséllyel kifoghat akár hosszú érleléi potentiállal bíró palackokat is – a Barolo töredékéért.
![](https://vince.hu/wp-content/uploads/2023/02/P1170012-1024x685.jpg)
Korábbi piemonti évjáratok
Az alábbiakban a WineFolly gyűjtését hozzuk mindazok kedvéért, akik az új évjáratok helyett leszelídült tanninbombákat fogyasztanának:
- 2017 A fagy és a meleg időjárás miatt a vegetációs időszak nem volt folyamatos
- 2016 Sokban hasonlít a 2015-öshöz, de ez jobb eltarthatósággal bír
- 2015 Idilli évjárat, amely bombasztikus (bár kevésbé savas) borokat eredményezett
- 2014 A szezon csapadékos befejezése kihívást jelentett; összességében a Barbarescók közül kerültek ki szebb tételek
- 2013 Hűvösebb évjárat, amely aromásabb, magasabb savtartalmú borokat eredményezett. Nagyszerű érlelhetőség
- 2012 Erősen strukturált (tanninos), zamatos borokat eredményező évjárat
- 2011 Gazdag évjárat, hosszú érlelési pontenciállal
- 2010 Elegáns évjárat, hosszú érlelési potenciállal
- 2007-2009 Meleg évjárat, soksétegű stílusok, kevésbé jól érlelhetőek
- 2006 Nagyon strukturált borok, hosszú érlelési potenciállal
- 2004-2005 Most is jól iható
- 2003 Nagyon meleg évjárat, de a nebbiolo eredendően magas sav- és tanninszerkezete miatt kiváló borokat eredményezett
- 2002 Nem volt jó évjárat, jégesővel tarkítva
Szerző és fotók: Kalmár Borbála