A hordó a megoldás a klímaváltozásra?

2024. május 15.

A bor érlelésére használt edény nem fogja megállítani a klímaváltozást, de némileg csillapíthatja annak hatásait – állítják francia borászok.

Meglepő edényekkel találkozhat az, aki Franciaországban manapság érlelőpincéket látogat. Egyre több ottani borász cseréli le a hagyományos boroshordókat mindenféle egyéb – akár a megszokottól eltérő formájú – alkalmatosságokra, készüljenek azok fából, betonból, vagy éppen cserépből. Ráadásul nem csak a jellemzően bátrabban kísérletező borászatoknál tapasztalni ilyet. A világ egyik leghíresebb Champagne-háza, a Louis Roederer is beállított a pincébe kísérleti jelleggel a Franciaországban abszolút dominánsnak számító 225 literes barrique hordók mellé nagy hordókat.

A hordó és a sav

Magánál a jelenségnél talán csak a magyarázat meglepőbb. A döntést meghozó borászok állították az őket meginterjúvoló wine-searcher.com oldalnak, hogy ily módon némileg ellensúlyozni tudják a klímaváltozás hatásait. Meggyőződésük, a betontojások és a nagyobb űrtartalmú hordók segítenek megőrizni a borok frissességét.

A szintén az oldalnak nyilatkozó Bordeaux-i termelők szerint a nagyobb érlelőedényekben jobban megőrizhetők a borok savai. Emmanuelle Fulchi, a Saint-Émilionban működő Château Bellefont-Belcier borásza elmondta, amióta 40 hektoliter űrtartalmú hordót használ, sokkal könnyebben a megfelelő szinten tudja tartani borai pH-ját, a „borkősav kevésbé bomlik le”.

Nem osztják a Bordeaux-i kollégák véleményét Franciaország másik híres borvidékének, Burgundiának a szakemberei. „Nonszensz. Bordeaux mindig abból élt, hogy kitalált valami újat, hogy növelje borainak eladási árát. Ez a mostani olyan, mintha azt mondanám, az én borom kétszer jobb, mert kétszer nagyobbra cseréltem a kóstolóteremben az asztalt. Nem hiszem, hogy az érlelésre használt edény formája például befolyásolná a pH-t” – kelt ki magából a burgundi Verget pincészet igazgatója, Julien Desplans. Meggyőződése, hogy a klímaváltozás hatásait a szőlőtermesztés és feldolgozás során lehet befolyásolni, az érlelésnél viszont már alig.

Bárhogy is legyen, a Tonnellerie de Champagne kádárüzem kimutatásai szerint 2020 óta megduplázódott az ovális, valamint a nagyméretű hordó iránt a kereslet. Ráadásul kirajzolódik egy földrajzi tendencia is. A melegebb mediterrán országokba szállítanak nagy hordókat, míg a hűvösebb klímájú Angliában például továbbra is a kisebbek a kelendők.

Címlapfotó: vinceveras / Unsplash