A borhibák sokkal hamarabb kiszűrhetők egy új módszer segítségével
Amerikai kutatók módszere akár 28 nappal előbbre hozhatja a hibás, szennyezett borok beazonosítását.
Az „elektronikus nyelv”, vagyis egy a számítógépre kötött szenzor hamarabb felismeri a borhibákat, mint az ember. Leegyszerűsítve ez a fő tanulsága az amerikai Washingtoni Állami Egyetem (WSU) kutatói által végzett kísérletnek. A 2024 márciusában publikálták a Journal of Food Science folyóiratban publikált eredményeik szerint az „e-nyelv” már egy hét után felfedezte a nem megfelelő borkezelésből (szennyeződés), vagy tárolásból adódó aromaváltozást a fehérborban.
Ez az egy hét jóval kevesebb, mint amennyi idő után megjelennek a minőségromlásra utaló mikrobák a petri-csészében, vagy amennyi idő után a tesztre felkért emberek ki tudták érezni a hibát a bor illatából. Utóbbiaknak 35 napra volt ehhez szükségük, vagyis a gép négy héttel előzte meg őket.
Ez a két összevetés azért fontos, mert maguk a borászok is gyakorlatilag ezekre tudnak hagyatkozni. Vagy mintát küldenek a laborba ellenőrzésre, vagy maguk „szagolják ki”, ha valami nincs rendben. A WSU új eljárásának köszönhetően viszont felcsillant a remény, hogy a hibákat sokkal korábban kiszűrjék.
A bíztató eredmények ellenére a kutatók úgy vélik, a módszerük nem kiváltani, inkább kiegészíteni fogja az eddig alkalmazott módszereket.
Címlapfotó: Stefan Schauberger / Unsplash