Interjú dr. Prónay Bencével, a Pezsgőkonferencia társszerzőjével
Dr. Prónay Bence, a Pezsgőkonferencia társszervezője, a borjog elismert szakértője beszélt a vince.hu-nak a 2024-es Pezsgőkonferencia fő célkitűzéséről és programjairól.
VINCE: Az idei lesz a hatodik Pezsgőkonferencia. A tapasztalatok alapján hogyan látod, látjátok, miben fejlődött a legtöbbet az első konferencia óta?
PRÓNAY BENCE: Több területen is látok fejlődést, de most két elemet emelnék ki. Egyrészt több borvidéken látszik az eredetvédelemre építő fejlesztés, másrészt egyre több helyen nagy tapasztalattal bíró nemzetközi szakembereket is bevonnak a munkába. Ez a szemlélet a minőség és a hosszú távú siker záloga. Az pedig személyes tapasztalatom, hogy nagyon komoly buborékos italokat kóstolhatunk hazánk borvidékein.
VINCE: Mik a magyar pezsgő legnagyobb lehetőségei és esetleges kihívásai, amelyek a 2024-es konferencia fókuszába kerülnek? Az első válaszban említett eredetvédelem például több előadás címében, témájában is megjelenik. Miért kiemelt most ez a téma, mi adja az aktualitását?
PRÓNAY BENCE: Valóban nem véletlenül említettem az eredetvédelmet. Oka van annak, hogy ilyen kiemelt fókusszal jelenik meg a konferencia programjában is. Az eredetvédelem ugyanis a minőség és a piaci siker feltétele és garanciája. Az ágazatnak, a magyar bornak és pezsgőnek pedig fontos feladata, hogy növelje az értékét. Mind eszmei, mind anyagi értelemben, a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt. A Pezsgőkonferencián megkísérlünk átfogóbb képet alkotni a témáról azzal, hogy bemutatjuk Sümeg, Tokaj és Etyek pezsgős eredetvédelmi munkáját és az Agrárminisztérium szakmai álláspontját is. Mindig törekszünk arra a konferenciáink szervezése során, hogy a tematika valódi jelentőségű, életszerű kérdéseket boncolgasson. Mi több, adott esetben érdemi, előremozdító vitát generáljon.
Pezsgőkonferencia és a trendek
VINCE: Mik a jelenlegi trendalakító folyamatok a pezsgők terén?
PRÓNAY BENCE: Például a Champagne alternatíváját kínáló eredetvédett pezsgők egyre nagyobb térnyerése, vagy a pezsgők egyre bátrabb felhasználása koktélokban.
VINCE: A Borkonferencián komoly hangsúllyal szerepeltek az alkoholmentes borok. A Pezsgőkonferencia is foglalkozik az alkoholmentes buborékosokkal, vagy ez a téma egyelőre még a távolabbi jövő?
PRÓNAY BENCE: A jövőt ma tervezzük. A trendek, lehetőségek kutatásával fel kell készülnünk a piaci igények alakulására annak érdekében, hogy versenyben maradhassunk. A Pezsgőkonferencia már két alkalommal is tárgyalta a témát korábban, elméleti és gyakorlati síkon is, hiszen a nemzetközi kutatások ismertetése mellett kóstolót is szerveztünk. Idén nem ez lesz a fókuszban, de folyamatosan az asztalon van a téma, hasonlóan minden egyéb érdemleges piaci folyamathoz.
VINCE: Ha egyetlen előadást kellene kiemelned a programból, melyik lenne az?
PRÓNAY BENCE: Mint előbb is céloztam rá, lényegesnek tartom, hogy mindenki a saját területén képezze magát, hogy naprakész, korszerű tudásra tegyen szert. A külföldi példa mindig érdekes, ezért különös érdeklődéssel várom az Etyeket személyesen ismerő nemzetközi borakadémikus és borszakújságíró Anna-Wies van Oostennel a napokban készülő videó-interjút. Az „Európai szemmel az eredetvédett pezsgőről” című beszélgetést a konferencián mutatjuk be.
Jegyek még kaphatók
VINCE: Várható-e nagy bejelentés akar a kormány képviselője, akár Rókusfalvy Pál kormánybiztos részéről?
PRÓNAY BENCE: Kormánybiztos úr a pezsgős trendekről, a fogyasztási szokások alakulásáról fog beszélni. Azon kutatások, amik felmérik a fogyasztók szokásainak változását, trendeket azonosítnak és térképeznek fel, azok képezik az alapját a bormarketing és értékesítési tevékenységnek rövid és hosszabb távon is. Ezeket a kutatásokat nem elegendő egyszer, a munka elején elvégezni, kiemelten fontos, hogy menet közben is ellenőrizzük a munka eredményét, hogy az alapján optimalizálni lehessen a tevékenységet és tervezni tudjuk a jövőt. Ezek nem csupán marketingadatok, az ágazat szereplőinek fontos, a termékfejlesztésig, szortiment alakításig és designig ható tanulságokat kell levonniuk ezekből annak érdekében, hogy sikeresek lehessenek a piacon.
VINCE: Készülnek-e valami újdonsággal az idei évre a szervezők?
PRÓNAY BENCE: A konferenciának van egy jól felépített és a visszajelzések alapján is jól működő rendje, amit minimális változtatásokkal követünk a kezdetek óta. Fontos számunkra, hogy aktuális, az ágazat szereplőit közvetlenül érintő témákat boncolgassunk és teret adjunk a konstruktív vitának, akár az előadások, akár a kerekasztal-beszélgetés során. Emellett lényegesnek tartjuk, hogy gyakorlatias eseményt szervezzünk. Ezt erősítik a vezetett kóstolók, amik – a szakmai önképzés mellett – képesek megmutatni a pezsgővilág, a pezsgőkultúra szépségeit is. Ez idén sem lesz másképp. A szeptembert így egy igazán pezsgő eseménnyel indítjuk.
Címlapfotó: Mák Tamás