Váratlan dolog derült ki a magyarok kedvencéről

2023. február 13.

A kedvenc sajt körül nagy változások álltak be az elmúlt egy évben.

Magyarországon elképesztően népszerű a trappista, egyértelműen ez a kedvenc sajt. Ennek valószínűleg részben az olcsósága az oka. Az elmúlt 4 évben volt olyan hónap, amikor a havi átlagbérből 150 kilogramm trappistára is futotta. Ma azonban ez már egyáltalán nincs így. Most ugyanis ekkora mennyiségű trappista 697 500 forintba kerül, ettől a fizetési szinttől pedig a magyarok többsége nagyon messze van.

Idén januárban a Központi Statisztikai Hivatal szerint 1 kilogramm trappista 4650 forintba került. Ez jelentős emelkedés (gyakorlatilag duplázódás) az egy évvel korábban mért 2400 forinthoz képest. Érdemes ugyanakkor visszaemlékezni arra, hogy sokáig a 2000 forintot sem érte el az ára – olvasható az Agrárszektoron.

Az elmúlt 4 évben 2021 novemberében volt a „legjobb” a magyar átlagbér és a trappista sajt árának viszonya. Akkor 150 kilót is lehetett volna venni az akkor 321 ezer forintos fizetésből. A helyzet 2022 elején kezdett el romlani. Mostanra eljutottunk oda, hogy alig több mint 78 kilogramm trappista jön ki az átlagbérből. 150 kilogramm trappista most 697 500 forintba kerül, ettől a fizetési szinttől pedig a magyarok többsége nagyon messze van.

Szerencsére van mód egy kis „spórolásra”. Nemrég mutattuk be egy cikkünkben, hogy a sajtok külső száraz kérgének sem kell a kukában végeznie, nagyon jól hasznosítható még a konyhában. Így van ez természetesen a trappistával is.

Címlapfotó: onderortel / Unsplash