Szabad-e halat ennünk szilveszterkor? És január 1-én?
A kérdésre a válasz egyáltalán nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, ezért a cikkben rendet teszünk a hallal kapcsolatban.
A magyar néphagyomány szerint az év utolsó napján különösen oda kell figyelnünk, hogy milyen házimunkát végzünk, és egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen fogások kerülnek az ünnepi asztalra. Ebben a cikkben például felsoroltuk a tiltólistát ételeket, az alábbi cikkben pedig annak járunk után, lehet-e halat enni szilveszterkor. A válasz meglepő: igen és nem!
Az újévhez mindig is rengeteg babona kötődött. A régi paraszti hagyományok szerint ezeknek óriási jelentőségük van. Elődeink úgy tartották, hogy minden, amit az óév utolsó és az újév első napján tesznek és esznek, az hatással van a jövendő termésre, az egészségre, és a családi kapcsolatokra egyaránt. Éppen ezért a babonákat nagyon komolyan vették, jó néhány a mai napig életünk része.
Azt talán mindenki tudja, hogy a lencse szerencsét hoz. Éppen ezért a legtöbb magyar háztartásban valamilyen formában előkerül szilveszter estéjén. Ezzel szemben a baromfiból készült ételeket kifejezetten kerülni kell, mivel régen úgy vélték, elkaparja a szerencsét. De mi a helyzet a hallal? Érdekesség, hogy a világon sok helyen népszerű fogásnak számít újévkor, a svédek és a dánok tőkehalat, a lengyelek heringet, a németek főként pontyot készítenek. A germán hagyományok részeként ott gyakran még halpikkelyeket is dugnak a pénztárcájukba, hogy az gazdagságot hozzon a következő évben is. Habár kifejezetten egészséges, s népszerű fogásnak számít, Magyarországon megoszlanak a vélemények a halételekkel kapcsolatban.
Szilveszteri halfarok
A legismertebb hiedelem szerint a hal elúszik a szerencsénkkel. Létezik azonban néhány kiskapu, ha mégis szeretnénk beilleszteni a menüsorba. Egyes babonák szerint az év utolsó napján még lehet fogyasztani, sőt, ilyenkor kifejezetten szerencsés, mivel azzal együtt minden gondunk, ami az óévben történt, elúszik.
Ha azonban éjfél üt az óra, hagyjunk fel a hal fogyasztásával. Ekkor érvénybe lép a babona, miszerint elúszik vele a szerencsénk, amit nyálkás, nehezen megfogható teste is jelképez. Néhány helyen úgy tartják, ennek elejét vehetjük, ha a farkától kezdjük el enni, így megakadályozzuk, hogy elússzon. Mások szerint eleve tévedés az egész, a pikkelyek ugyanis mindig kizárólag gazdagságot, bőséget hordoznak magukban és balsors nem társul hozzájuk.
A lényeg tehát, hogy a tipikusan szerencsét hozó ételek, mint a lencse, a bab vagy szőlő mellett nyugodtan fogyasszunk halat még akkor is, ha babonásak vagyunk. Figyeljünk viszont oda az imént felsorolt apróságokra, hogy elkerüljük a balszerencsét.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Jametlene Reskp / Unsplash