Petrányi Pince: díjnyertes borok és Európa-bajnok vezető

2022. július 10.

Petrányi Zoltán, a Petrányi Pince tulajdonosa civilben kiváló vitorlázó. Az 54. Kékszalag előtt adott interjút nekünk.

A Kékszalag Közép-Európa legrangosabb tókerülő vitorlásversenye, a szervezők 600 hajó részvételére számítanak az idei megmérettetésen. A 2022. július 14-16. között zajló regattáról immár második alkalommal 3 napos élő helyszíni tudósítással jelentkezik a Hamu és Gyémánt (kattints a további részletekért, hogy biztosan ne maradj le a közvetítésről).

Petrányi Zoltán kétéves kora óta szinte minden nyarát a Balatonnál, Csopakon tölti. Nem csoda, hogy fő foglalkozása, a Ford Petrányi márkakereskedés igazgatása mellett a vitorlázásnak és a borkészítésnek is meghatározó szerepe van életében. Ma már többszörös magyar, valamint kétszeres Asso99 Európa-bajnok vitorlázó, nem mellesleg a Petrányi Pince egyik vezetője. Az 54. Kékszalagon az Audax Django kormányosaként áll rajthoz – vele beszélgetünk az esélyekről és a Kékszalag varázsáról.

petrányi pince, hajó fekete vitorlával
Fotó: Petrányi Pince

Vízre megy a Petrányi Pince

„Csetényi Csaba barátom (a többek között a Hamu és Gyémántot, valamint a VINCÉ-t is üzemeltető Hamu és Gyémánt kiadó tulajdonosa – a szerk.) 2009-ben javasolta, hogy induljunk az F18 osztály katamarán világbajnokságán, amit a Balatonon rendeztek 2010-ben. Meglepetésemben elsőre azt feleltem neki: én nem tudok katamaránt kormányozni, te meg nem tudsz vitorlázni! Végül aztán mégis vettünk egy F18-ast, elkezdtük a felkészülést és teljesítettük a nevezési feltételt. Óriási élmény volt a világ elit versenyzőivel együtt vitorlázni.”

Ez csak az első siker volt, amit még számos további követett.

A siker receptjéről így vélekedik Petrányi Zoltán: „Kell egy nagyon jó hajó, tökéletes technikai adottságokkal. Legalább ilyen fontos a megfelelő csapat, a kiemelkedő egyéni képességek elengedhetetlenek az igazi csapatmunkához. Lényeges, hogy együtt gondolkodjunk és a célért közösen küzdjünk. Az idei versenyre is teljes odaadással készültünk. Már március óta vízen vagyunk a Djangóval, péntektől szombat estig edzünk. Több felkészülési versenyen is indultunk, szoros csatákat vívtunk kategória riválisainkkal, a három napos pünkösdi regattából az Öböl Kupát megnyertük. Tudjuk, a Kékszalag óriási kihívás, olyan, mint egy szeszélyes nő. Nehéz meghódítani, de megtartani még nehezebb. Kékszalagot nyerni hatalmas elismerés és dicsőség. Több száz, nagyon jól felkészült hajó verseng a végső sikerért, és a tehetséges sportemberek tudásuk legjavát adják.”

Mi kell a győzelemhez?

Arról is van elképzelése, mi dönthet Közép-Európa legnagyobb tókerülő versenyén: „A kiélezett küzdelemben a széljárás az egyik sarkalatos pont a Balatonon. Adott időben az adott helyen kell lenni és folyamatosan jó döntéseket kell hozni. Ehhez nagyon jól kell ismerni a tavat és a parti domborzatot. Három évvel ezelőtt majd mindenki a kis szélre panaszkodott. Mi éppen azzal voltunk gyorsabbak, hogy tökéletesen használtuk ki azt a keveset. Nem mindegy, miként hajózol Fonyód körzetében vagy Badacsonynál, ahol a parti szél a meghatározó. Minden apró részletre figyelni kell folyamatosan. Csapatunk tagjai is állandóan figyelik a szél változását és pontos információkkal látnak el a jó döntéshez. Egyszerűen mondva: a szelet meg kell találni a tavon!”

A Kékszalag tényleg akár több napos megfeszített koncentrációt igényel, amihez elengedhetetlen a jó kondíció és persze a megfelelő étrend a fedélzeten. „A több órás erőltetett menetet csak megfelelő mentális és fizikális állapotban lehet teljesíteni. Elengedhetetlen a folyamatos víz- és energiabevitel. Már hagyomány, hogy Csopakon, a Petrányi Borteraszon a verseny előtt ráhangoló összejövetelen koccintunk és hangolódunk a versenyre. Ilyenkor mindenki megsimogatja a 2019-ben nyert Kékszalagot és a kupát, hogy aztán magunkkal vigyük a győzelem ízét, érzését. Három éve, amikor a Django megnyerte a Kékszalagot, a megadott idő limiten belül befutó utolsó hajó elé kimentünk, hogy pezsgővel köszöntsük őket, elismerve a teljesítményüket. Örömmel látjuk, hogy hagyományt teremtettük, a következő győztesek azóta megteszik ugyanezt.”

petrányi pince, hajó kék vitorlával vizen
Fotó: Petrányi Pince

Családban marad

Kevéssé ismert tény, de Petrányi Zoltán fia, Botond szintén kiváló vitorlázó, ő az interjú idején az F18-as osztály Európa-bajnokságán vesz részt az olaszországi Garda-tavon. Arra a kérdésre, hogy összeáll-e egyszer a Kékszalagon a nyerő páros, a büszke apa így felel: „Kiváló a kapcsolatom a fiammal, mindenben támogatom őt. Neki önálló sikerei vannak, amikor például 2019-ben csapatommal megnyertük a Kékszalagot, ő társával Szabó Ronival megnyerte a Kékpántlikát és ezzel egyedi családi sikert értünk el: ők az ifjúsági kategóriában, mi pedig a felnőttben nyertünk. Jelenleg külön osztályokban versenyzünk, a közös vitorlázás kérdése egyelőre még nyitott…”

A beszélgetés végén megkértem, tippeljen, ki nyeri az 54. kékszalagot. Petrányi Zoltán szerint 7 egység esélyes győzelemre, apró dolgokon múlhat a siker. Mint mondja, épp ez a csodálatos a kékszalagban.

Szerző: Török Ferenc
Címlapfotó: Petrányi Pince