„A végén átmész zombiba” – interjú a Séfek séfe kiesett versenyzőjével

2022. október 08.

Bár nem jutott be a végjátékba, Balanyi Bibiánával mégis történelmet írt a Séfek séfe műsor. A két hete kiesett versenyző elsőként a vince.hu-nak mesélt az élményeiről.

Évek óta nagy rajongója vagyok a gasztrorealityknek, de most rájöttem, hogy a képernyőn egyáltalán nem jön át, mi megy bent valójában. Az brutális.

Ezek Balanyi Bibiánának, a még jelenleg is futó 2021-es Séfek séfe egykori versenyzőjének a szavai. Elsőként a vince.hu-nak adott interjút, miután eljutott az adásig, ám az úgynevezett tréning utolsó napján fennakadt a rostán, így nem került be a három séf (Wolf András, Krausz Gábor, Vomberg Frigyes) 6-6 fős csapatának egyikébe sem. Természetesen van, amiről nem szabad nyilatkoznia, a beszélgetés során mégis sok háttérinfóra, a műsorból kimaradt részletre derült fény.

Bibiána szereplése azért is különösen érdekes, mert a világ legmagasabb intelligenciájú emberei közé tartozik. Egészen pontosan a legfelső egy százalékba – ez bizonyos skála szerint azt jelenti, hogy az IQ-ja 154 fölött van. Több éven át volt a hozzá hasonló embereket tömörítő Mensa HungarIQa egyesület elnöke, sőt vezette a nemzetközi Mensa szervezetet is. „Mindenre nyitottak vagyunk, minden érdekel minket, jó a problémamegoldó képességünk és gyorsan tanulunk” – enged egy rövid bepillantást az elit klubba, illetve a tagok fejébe a Séfek séfe ex-versenyzője. A műsor történetének első Mensásaként szereplése egyfajta kísérletként is felfogható: a hivatásos szakácsokkal kitömött mezőnyben egy magát gyakoroló háziasszonyként aposztrofáló, ám mégiscsak amatőr, de a szellemi kvalitásai okán a körülményekhez gyorsan alkalmazkodó versenyző vajon meddig juthat.

Persze az sem kevésbé érdekes, egy szuperintelligens, nemzetközi szervezetet igazgató, civilben fordítással foglalkozó ember miért jelentkezik egyáltalán krumplit hámozni. „Kalandvágyból” – érkezik a gyors felelet, majd hozzá némi kiegészítés: „Szerettem volna rácáfolni arra a sztereotípiára, miszerint az okos nő és a fakanál egymást kizáró fogalmak.” Mindamellett azt is le akarta mérni, mit ér a már említett főzőtudománya. „Huszonéves korom óta napi rendszerességgel főzök, ráadásul bejártam a világot, nagyon sok mindent láttam és kóstoltam.” A tréningre válogató, már műsorba kerülő megmérettetésre a legtöbben főétellel érkeztek, Bibiána viszont úgy érezte egy desszerttel nagyobbat tud gurítani, ráadásul alaposan igyekezett előre felkészülni.

„Nekem nincsen indukciós főzőlapom, ezért átmentem egy ismerősömhöz, hogy ne élesben kelljen kitapasztalnom, hogyan működik egyáltalán.”

Fotó: TV2

Meglepetés még így is érte őt a hangárnyi stúdióban berendezett konyhában, ahol a 60 perc egy jelentős része az eszközök keresésével és a gépekkel való ismerkedéssel telt. „Sokan körülöttem, köztük tapasztalt szakácsok is, azért véreztek el, mert még arra sem készültek fel, amire amúgy lett volna otthon lehetőség, és nem próbálták ki a receptjüket időre” – meséli. Egyszersmind megerősíti, hogy tényleg semmi megrendezett nincs a show-ban, egy érdekes, jól eladható, de a főzéshez mit sem konyító karakternek esélye nincsen bekerülni.

Az idegen terep okozta stresszhelyzet a műsorban is sokszor megnehezítette a versenyzők dolgát. „Abban a felfokozott állapotban az volt az érzésem, mintha a gépek a lehető legtávolabbi pontokon lennének a pultomtól és mintha végtelen számú fiókban kéne megtalálnom a legnagyobb sietségben, amit éppen keresek” – magyarázza Bibiána. Egy forgatási nap a sminkeléssel, a felkonferálásokkal, a séfek két bemutatójával, a két versenyfőzéssel, az értékelésekkel, és a nap végi játékos-nyilatkozatokkal (ezekből vágnak be végül a műsorba) késő estig eltartott – az előbb említettek miatt érthető, hogy a nap végén már gyakran szóródott ki a fűszer, tört a tányér.

Az évad elején adásba került háromnapos tréningre rátett még a játékosok közötti rivalizálás is egy lapáttal, hiszen ott dőlt el, a harminc szereplőből ki lesz az a tizennyolc, aki bekerül a séfek csapatába. „Egymás elől ugyan nem dugtuk el a répapucolót, de azért fű alatt ment a helyezkedés.”

Olyannyira, hogy Bibiána is már csak a TV-ből tudta meg, csapattársai bizony őrá is panaszkodtak az interjúban, mondván, nem segít eleget. Pedig miután a séfek kifejezték neki abbéli aggodalmukat, hogy egy világszervezet korábbi első embereként vajon hogyan fog tudni parancsokat teljesíteni, kettőzött erővel akarta bizonyítani, hogy igazi csapatjátékos. „Kevés az, hogy te tudod, mindent megteszel a többiekért, ezt meg is kell nekik mutatni. Ha a zöldségdarabolást bízták rám, akkor ott törekedtem a maximumra, ami kétségtelenül időt vett igénybe. Meg kell találni az egyensúlyt, persze a séfek elé nem lehet trehány munkát odatenni, pláne, miután megmutatták, mi az elvárás” – utal arra, hogy talán a precizitása jelentett némi hátrányt számára. „Az sem derogált, amikor a konyhalány szerepét osztották rám. A csapat sikeréért mindent! Ezért esett rosszul, amikor úgy éreztem, hátba támadtak, pláne a séfek előtt.”

Ezzel együtt nem gondolja, hogy a „mószerolás” okozta a vesztét, ahogy bratyizással, jópofizással sem lehetett messzire jutni.

A séfek nem díjazzák a viccelődést, a 60 perces főzések kizárólag arról szóltak, hogy ki mit tesz le a tányérra.

Bibiána másban látja a kiesés okát: „Leginkább a korom hátráltatott. Ez a verseny, és általában a szakács szakma inkább a fiatalokra van szabva, mivel jó állóképesség kell hozzá. Egész egyszerűen olyan kemény fizikai igénybevételnek vagy kitéve, olyan fokú folyamatos szellemi és fizikai nyomás alatt végzed a munkát, amit a szervezet egy bizonyos idő után nehezen bír el. A nap végére már nem egyszer átmész zombiba, másnap pedig kezdődik minden elölről. Így összességében már arra is nagyon büszke voltam, hogy nem estem ki az elsők között, és a tréning legvégéig meneteltem.”

Fotó: TV2

Mindazonáltal egy pillanatig sem bánta meg, hogy belevágott. „Úgy mentem oda, hogy mennyi mindent tudok és úgy fejeztem be, hogy rájöttem, mennyi mindent nem tudok. De már ebben a szakaszban is rengeteget tanulhattam. Hatalmas élmény volt figyelni ezeket a nagy tudású séfeket munka közben, közvetlen közelről látni, hogy mennyire precízek, szervezettek, kreatívak – és hogy gyakorlatilag mindent ismernek, bármiből tudnak varázsolni.” Ha barátságokat nem is adott ez a rövid idő, van, akivel a mai napig tartja Facebook-szinten a kapcsolatot. A műsor további alakulásáról természetesen – egyelőre – nem eshet még köztük sem szó.

És persze, ahogy ez általában lenni szokott, a reflektorfény megtette hatását. Bár a Mensa kapcsán folyamatosan szerepel a sajtóban, most egy másik oldalát is megismerte a nyilvánosságnak: szerencselovagoktól kap randevú-ajánlatokat, trolloktól pedig kritikát. De ami ennél számára sokkal fontosabb, az az, hogy a műsor óta megnőtt a Mensa által szervezett IQ-tesztekre jelentkezők száma, ezért úgy gondolja, megérte vásárra vinni a bőrét.

Szerző: Geri Ádám
Fotó: TV2