Puha és szaftos marad a darált hús egy szó szerint apró trükkel

2023. március 16.

Csak egy apróság kell hozzá, és a főtt vagy pirított darált hús olyan finom lesz, mint még soha.

A darált hús főzése, pirítása során rengeteg nedvességet veszít. Gyakran szinte teljesen kiszárad, ez pedig jelentősen ront az élményen. Van azonban egy praktikus, széles körben ismert, ám annál kevesebbet használt hozzávaló, ami megoldja a problémát. A nátrium-hidrogén-karbonát, azaz a szódabikarbóna segít úgy megpuhítani a darált húst, hogy közben felgyorsítja a pirítási, barnulási folyamatot is. A trükk minden darált húsos ételnél bevethető.

Mit kap a darált hús a szódabikarbónával?

A módszer nem újdonság, mégis sokak figyelmét elkerüli. Nagyjából egy kiló darált húshoz adjunk körülbelül egyharmad teáskanálnyi szódabikarbónát. Ezután a húst hagyjuk pihenni 15 percig, majd egy serpenyőben közepesen magas hőfokon süssük meg.

Ennek köszönhetően a húsdarabok szép barna színűre pirulnak majd, nem mellesleg a folyadékveszteség is csökken a szódabikarbónának köszönhetően. Emellett a hús sokkal puhább is lesz, így elfelejthetjük a gyakran előforduló rágós állagot.

Miért működik?

A szódabikarbóna megemeli a hús pH-értékét, megakadályozza, hogy a fehérje-molekulák nagy számban összekapcsolódjanak, kiszorítva a vizet. Így a hús szépen megpuhul és a folyadékveszteség jóval kisebb – magyarázza a Lifehacker cikke.

Minél szárazabb a serpenyő, annál gyorsabban barnul meg az étel. A lúgos környezet viszont sokkal kedvezőbb az úgynevezett Maillard-reakciónak is (az aminosavak és redukáló cukrok közötti kémiai folyamat, ami a barnulást és a sült ízt okozza).

A darált hús minden 350 grammjához 1/4 teáskanál, a szeletelt hús minden 350 grammjához pedig egy egész teáskanál szódabikarbónát érdemes hozzáadni. Ha vízzel elkeverjük és felkenjük, akkor egyenletesebben oszlik majd szét a húsban. Mindazonáltal az is elég hatásos, ha magában szórjuk rá.

Ezzel a fenséges recepttel akár rögtön is kipróbálható a most tanult trükk.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: LikeMeat / Unsplash