Almás pite: csak ezekből az almákból szabad készíteni!

2022. december 27.

Nem úgy sikerül az almás pite, ahogy a nagy könyvben meg van írva? Az ok a sütemény lelkében, vagyis az almában keresendő. Mutatjuk, melyik fajtákkal garantált a siker.

Hanna Kaminsky szerint a legfontosabb dolog, ha almát választunk a pitéhez, a gyümölcs állaga – derül ki a VegaNews interjújából, amit a többkötetes szakácskönyv szerzővel készített. Az amerikai hölgy elmondta, nem érdemes lágyabb húsú fajtákkal, vagy már nem teljesen friss példányokkal próbálkozni. Ezeket felhasználva legfeljebb pürét fogunk a tészta közé juttatni.

Kaminsky az interjúban azt is elárulta, szerinte a tökéletes almás pite íze édes, mégis fanyar. Ami legalább ilyen fontos, hogy az alma épségben marad a pitében úgy, hogy a végeredmény közben mégis egy lágy töltelék lesz. A cikkben természetesen konkrét pozitív példák is elhangoznak, így meg tudjuk mutatni, az itthon elérhető almafajták közül melyek a legalkalmasabbak a pitekészítéshez.

Zöldalma (Granny Smith)

Ha megkérdezünk egy cukrászt vagy egy pékmestert, hogy mi a kedvenc almája az almás pitéhez, nagy valószínűséggel a zöldalmát teszi a lista élére. A fajta valóban a legjobban felhasználható alma egy pitéhez. A legtöbb receptben a savanykás íze jól passzol a cukorhoz. Ha kifejezetten édes ízvilágot szeretnénk, kombináljuk valamilyen édesebb almával, hogy az ízek egyensúlyban legyenek. A zöldalma citrusos aromája és savassága kiegészíti a pitéhez használt cukrot és a fűszereket, szilárd, ropogós textúrájának köszönhetően pedig a sütés közben is egyben marad.

Braeburn alma

A Braeburn alma könnyen felismerhető a zöld alapon narancssárgás-pirosas színéről. Alacsony savtartalmú, lédús és ropogós almafajta, cukros citrusos ízzel kiegészülve. A termelők egyik nagy kedvence, mivel hűtve jól tárolható, de a sütőben is megállja a helyét. Ugyan sütés közben kissé megpuhul, mégis elég szilárd és ízletes marad ahhoz, hogy ne vesszenek el a sok fűszer és cukor között. Ideális választás, ha almás pitéről van szó.

Mutsu

A Mutsu alma, más néven Crispin, a Golden Delicious és a japán Indo keresztezéséből jött létre. A narancsos-világos zöldes alma könnyű, édeskés ízzel és ropogós textúrával rendelkezik, utóbbi miatt jól bírja a meleg sütőt is. A fajta emellett rendkívül lédús, nem mellesleg sokkal nagyobb méretű, mint a legtöbb alma, így sütéshez nem kell annyit vásárolni belőle.

Pink Lady

A hivatalosan Cripps Pink néven futó Pink Lady almát vöröses-rózsaszínes színéről könnyen felismerhetjük. A fajta klasszikus „mindenes”. Jó egyensúlyban van a savassága és édessége, textúrája rendkívül ropogós, ezért felhasználható salátákhoz, főzéshez és sütéshez is. A ropogós, intenzív, édes-fanyar íze ráadásul megmarad sütés után is.

Golden Delicious

A Golden Delicious az egyik legnépszerűbb fajta az Egyesült Államokban, de itthon is megtalálható a boltok polcain. A fajta pettyes héjjal és zöldes-aranyos árnyalattal rendelkezik, ez néha halvány narancsos tónusokkal egészül ki. Enyhe, édes-fanyar íze és ropogós, lédús textúrája miatt előszeretettel használják az almás pitékhez is.

Jonagold

A Jonagold a Golden Deliciousből és a Jonathanból nemesítették. Kifejezetten ínycsiklandó a megjelenése. Aranysárga héját tompa vöröses árnyalatok színezik. Roppanós textúrája mellett pedig inkább édes, mint savanykás íze van. Ettől függetlenül még mindig eléggé savas ahhoz, hogy jó legyen az almás pitéhez. Méretét tekintve kifejezetten nagy almának számít, így nem kell túl sokat vásárolnunk belőle. Persze ha többet vennénk, az sem baj, hiszen tökéletes alkalmas a nassolásra is.

A felsorolt fajták mindegyike jó választás egy almás pitéhez, az egyéni ízlésnek és a házi titkos recept megalkotására való igénynek megfelelően kombinálhatók is. Sok sikert!

Címlapfotó: Diliara Garifullina / Unsplash