Borozz sztárokkal a Vince Gálán – Eke Angéla biztosan ott lesz!

2022. október 07.

November 5-6-án első alkalommal rendezik meg a Vince Gálát, Magyarország kedvenc borainak és párlatainak ünnepét. Az eseményen a bor közéleti „nagykövetei” is részt vesznek, többek között Eke Angéla, Junior Príma díjas színművész. Vele beszélgettünk borokról, tradícióról és a Vince Gáláról.

VINCE: Nagykövetként részt vettél a Vince Díj borjelölési folyamatában és a november 5-6-i Vince Gálán, az eredményhirdetésen is ott leszel. Miért álltál be az ügy mögé?

Nemcsak a hazai ruházati és élelmiszeripari termékekre szeretném felhívni a figyelmet, hanem a hazai borokra is, már csak azért is, mert magam is tényleg rendszeresen fogyasztom őket. Nagyon várom már a gálát, kíváncsi vagyok a győztesek névsorára és szeretnék minél többet megkóstolni belőlük.

VINCE: Van kedvenc borvidéked?

A gasztronómiája és a borászatai miatt egyaránt nagyon szeretem a Balaton északi partját. Sok pincészet akad, aminek kedvelem a tételeit. Mindemellett számomra nagyon meghatározók a borhoz társított élmények is, mert a felelős és kulturált italfogyasztás elsősorban nem az alkoholról szól, hanem az együttlétről.

A borozás egy remek lehetőség arra, hogy a szeretteinkkel, barátainkkal kellemesen töltsük együtt az időt.

Fotó: Ajkai Dávid

VINCE: Ősszel milyen borokat fogyasztasz szívesen?

Nagy általánosságban a fehérborokat szeretem jobban, de előfordulnak olyan alkalmak, amikor kifejezetten megkívánok egy vörös tételt.


VINCE: Szoktál pincészeteket látogatni?

Igen, különösen kedvelem azokat a pincészeteket, ahol borterasz is található. Egészen más, ha a szőlőtőkék mellett ülve, előtted a Balaton látványával kóstolhatod a bort. Olyankor lehet igazán érezni az egész hely atmoszféráját.

VINCE: A személyes találkozás a borászokkal mindig különleges, viszont ezt a pandémia hosszú ideig megnehezítette. Te részt vettél online borkóstolókon?

Abszolút. Csopakon a Jásdi Pince vendégként voltam jelen egy beszélgetésen, amit a résztvevők egy szuper online borkóstoló kíséretében otthonról követtek.

Egyébként a pandémia alatt sokkal többször adatott meg az a borkóstolási forma, ami igazán közel áll hozzám, vagyis a különleges tételek esti, otthoni, beszélgetésekkel kísért elfogyasztása.

VINCE: Milyen alkalmakkor szoktál kinyitni egy palack bort?

Nemcsak családi ünnepekor kerül az asztalunka különleges bor, viszont, ha ilyen alkalomra készülünk, akkor a párommal mindig közösen nézünk ki egy olyan tételt, amit még nem próbáltunk korábban. Ezenkívül akkor is meg szoktunk bontani egy bort, ha közösen főzünk, vagy ha a barátokkal töltjük az estét.

VINCE: Szoktál úgy főzni, hogy az étel passzoljon egy adott borhoz?

Szeretünk kísérletezni a konyhában, ezért többször előfordul, hogy egy-egy borhoz választjuk az ételt, ami az asztalra kerül.

VINCE: „Az élet minden területén, így a hazai italkultúrában is lenyűgöz, amikor az innovatív megvalósításban érzem a tradíció erejét, értékét, gondolatiságát” – nyilatkoztad egyszer. Miért fontos a tradíció fenntartása?

Nekem az élet minden területén fontosan a gyökerek és a tradíciók megismerése. Azt gondolom, hogy a mai magyar borászok munkássága teljesen ezt tükrözi.

A borászkodás már önmagában hordozza a tradíció iránti tiszteletet, hiszen a szőlő gondozása nagyon régi hagyományra épül.

Úgy gondolom, hogy a borászok azért is nagyszerű emberek, mert ők tudják igazán, hogy a természeti és időjárási tényezők mennyire központi szerepet játszanak az életben. Ők érzik ezt igazán, hiszen ki vannak szolgáltatva az éghajlatváltozásnak is, vagyis ők tényleg látják, hogy a klímaváltozás milyen változásokat okoz a természetben. Szerintem mindenki, aki mezőgazdaságban dolgozik, tudja, hogyan lehet együtt élni a természettel.

Címlapfotó: Ajkai Dávid