Wossala Rozina Konyhakönyve egy valóságos dzsinn lesz az otthonokban

2022. november 13.

Wossala Rozina szakácskönyve a manapság menő comfort food recepteket foglalja össze, miközben kitér technológiákra, alapanyagokra és más izgalmas konyhai trükkökre. Ilyen egy konyhakönyv, ami többet tud egy sima receptgyűjteménynél.

Nemrég jelent meg Wossala Rozina első könyve, aminek apropóján mi is beszélgettünk a séfnővel. Az erről készített interjúnkat itt elolvasható. Természetesen kíváncsiak voltunk magára a produktumra, vagyis a Konyhakönyvre. Azonnal neki is láttunk tesztelni, hogy megtudjuk, mennyire lehet jó társa az olvasónak a konyhában. Jól megforgattuk a könyvet, összemaszatoltuk kicsit és természetesen receptet is kipróbáltunk belőle. Az alábbiakban pedig beszámolunk a benyomásainkról. 

Az élet és a mindennapok által ihletett könyv

wossala rozina, citromos spagetti sárga tányérban
Fotó: Erdőháti Áron

„Ez egy kézikönyv jól működő konyhákhoz, lusta hétköznapokhoz és ráérős vendégségekhez, az éjfélkor kinyitott hűtőkhöz és úgy az élethez, magához” – foglalja össze Wossala Rozina mindjárt az első oldalon, mire számítson az olvasó. A séfhölgy valóban egy olyan kézikönyvet alkotott meg, amiben egyfajta gasztro kirándulásra invitál. Bemutatja a számára legfontosabb konyhai állomásokat. Ilyen például a tűzhely környéke, a kamra, a hűtő és a fagyasztó. Ezekről a helyekről elindulva kalauzolja végig az olvasót a finomabbnál finomabb comfort foodokon. A könyv ígérete szerint, ha valaki betartja a benne leírtakat, mindig finom, egészséges és gyors házi koszt kerül majd az asztalra. 

Stílussal fűszerezve

zöldséges étel fehér tányéron
Fotó: Erdőháti Áron

A Konyhakönyv egyik legizgalmasabb eleme a dizájn. Színes grafikák és ínycsiklandó ételfotók tarkítják az egész kötetet. A képek és az illusztrációk stílusa remek összhangot alkotnak a séf hangnemével. Különleges képi világa miatt Wossala Rozina receptgyűjteménye a nappaliban helyet foglaló könyvespolc egyik ékes darabja lehet. Ami pedig azt a bizonyos hangnemet illeti: egy nagyon közvetlen, személyes és könnyen fogyasztható könyvről van szó, így az olvasók minden bizonnyal gyakran forgatják majd a kezükben. Plusz pont, hogy tényleg semmiféle gasztronómiai előképzettség nem szükséges, ahhoz, hogy valaki el tudja készíteni a Konyhakönyvben szereplő ételeket. Mindeközben az is találni fog magának kihívást a receptek között, aki már kicsit előrébb jár a főzés tudományában. Sőt, Wossala Rozina olyan technikákat is bemutat, amiket még egy edzett séfnek is érdemes felelevenítenie.

A könyv struktúrájáról is érdemes szót ejteni, hiszen egy jó szakácskönyv elengedhetetlen tulajdonsága az, hogy könnyen használható legyen. A Konyhakönyvben található részletes tartalomjegyzék és az alapanyagmutató segítségével pár másodperc alatt megtalálható a kiválasztott recept. Ezenfelül egyes receptekhez QR-kódok beolvasásával előhívható kis videók is tartoznak, amiket a könnyebb használhatóság érdekében a könyv végén csokorba szedtek.

Támogatja a kreativitást

wossala rozina könyve, tésztás étel az asztalon
Fotó: Erdőháti Áron

A változatos ételek elkészítésének bemutatásán túl Wossala Rozina tippekkel is kiegészítette a recepteket. A séf még egy olyan hagyományos ételt, mint a körözött, is képes feldobni pár apró trükkel. A tejföl helyett IPA sört, a pirospaprika helyett pedig curryt javasol az újragondolt házi kencébe.

Minden recepthez tartozik egy rövid ajánló/leírás is, amibe a séf különféle személyes történeteket csempészett bele. Így, ha az olvasó esetleg hezitál, hogy melyik fogást készítse el, akkor a hozzávalók leírása felett elhelyezett apró ajánlások biztosan segítenek majd a döntésben. Míg egyes leírások kulisszatitkokat rejtenek a szerző által vezetett Bestia étteremről, addig mások meghozzák a kedvet egy különleges hozzávalóhoz. A receptek rendkívül sokféle kategóriát lefednek. Az egészen egyszerű keménytojástól kezdve, a komplexebb barnasörös marhapörköltig mindenféle finomságok helyet kaptak.

Konyhában tesztelve és ízekre hangolva

A Konyhakönyv tesztelése természetesen nem lehetett teljes egy étel kipróbálása nélkül. A mi választásunk a boritóképen is látható olasz ihletésű spaghetti al limone, avagy citromos tésztára esett. A recept mellé egy rövid személyes sztori is kapcsolódik, amiben Wossala Rozina elmeséli, miért is olyan kedves számára ez a fogás. Erről a „titokról” nem szeretnénk most lerántani a leplet. Az ételhez egyszerű hozzávalók, tészta, vaj, parmezán, citrom, só, bors és kakukkfű szükségesek. A leírás jól követhető, mondhatni „hülyebiztos”, így pár perc alatt el is készül életünk első citromos csodája. De a séf még itt sem engedi el a kezünket, ugyanis a recepthez egy a spagetti helyes tálalásáról szóló kis videó is tartozik. Telefonunk segítségével előhívjuk a dzsinnt, aki két perc alatt megtanítja nekünk, miként lehet gourmet módon spagettit halmozni egy tányér közepére. A végeredménnyel teljes mértékben elégedettetek vagyunk, mind külalakban, mind ízvilágban.

A séf újstílusú könyve a mi konyhánkban mindenképpen megállja a helyét, így a jövőben is gyakran forgatjuk majd.

Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: Zoltai András