Jó-e, hogy bikavér volt az érettségin? Szekszárdi és egri borászokat kérdeztünk

2023. május 15.

Mit szólnak a boros témához? Hogy tetszett nekik a konkrét cikk a bikavér borról? Ezekről kérdeztük az érintetteket.

A boros fórumokat már bejárta a hír, miszerint boros, egészen pontosan a bikavérrel kapcsolatos szöveget kellett elemezni a 2023-as középszintű magyar érettségin. Máté Andrea, a Pécsi Tudományegyetem munkatársának 2018-ban a Rubicon folyóiratban megjelent a Bikavér legendája címet viselő írása foglalkozik a bikavér történetével, a név eredetével, említi, hogy egy házasított borról van szó és még azt is elmondja, jellemzően milyen fajtákból készítik Egerben, illetve Szekszárdon.

„Hiánypótló, hogy beemelték a szöveget az érettségi tételek közé. Pont ez a korosztály az, akit a bor gondolatával a legnehezebben tudunk megtalálni. Nyilván nem tömegeket, de sok érettségiző diákot azért biztosan arra sarkal, hogy megkóstolják a bikavért” – világítja meg Vesztergombi Csaba szekszárdi borász az ügy jelentőségét. Tény, hogy a borivás visszaszorulóban van Magyarországon – nem utolsó sorban az alkoholos italok bővülő választéka miatt megváltozó fogyasztási szokásoknak köszönhetően. A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2007-ben még átlagosan 34 litert fogyasztott minden magyar, ez mostanra 25 liter alá csökkent. Nem véletlen, hogy boros berkekben időről-időre felmerül a zéró tolerancia eltörlésének szükségessége. Reményeiket táplálhatja, hogy a tavaly a bormarketingért felelős kormánybiztossá kinevezett, vagyis a döntéshozókkal szoros (és jó) kapcsolatot ápoló Rókusfalvy Pált is foglalkoztatja a téma. Az általa évről-évre megszervezett Borkonferencia 2023-as etapja alatt például online országos szavazást tartottak a kérdésről.

Helye van-e az iskolában?

A magyarok megosztottságát a kérdéssel kapcsolatban az érettségi körül fellángoló vita is megmutatta. A bikavér és a bor szerepeltetése finoman szólva nem aratott osztatlan sikert. „Nem fogy elég alkohol az országban? Vagy ezek a fránya kölykök ahelyett, hogy borozgatnának, mittomén, kólát isznak? Mennyi ember életét kell még megnyomorítania az alkoholnak, hogy egy ilyen vizsgasornál valakinek eszébe jusson, hogy basszus, vannak a tudományegyetemeken más érdekfeszítő szövegek is talán?” – fakadt ki a hír hallatán egy Facebookos kommentelő. Ugyanott ironikusan javasolja további szövegértési feladatként a marihuána termesztéséről, vagy éppen a dizájner drogok előnyös élettani hatásairól szóló cikkek beemelését.

talpas pohakkal koccintanak emberek
Fotó: Kelsey Knight / Unsplash

A kommentelő felvetésére (annak ismerete nélkül) rezonált a vince.hu által megkérdezett Heimann Zoltán. A minap a Borászok Borászának megválasztott szekszárdi szakember szerint álságos lenne távol tartani az iskolától a témát, hiszen tizennyolc éves korára gyakorlatilag mindenki megismerkedik az alkohollal. „Ez egy lépés lehet a csapdahelyzet feloldásához. Mert miközben a túlzott alkoholfogyasztást – joggal – elítéljük, a kulturált borfogyasztásról, mint közösségi értékről és az egészséges életmód részéről, keveset beszélünk.” Hasonló véleményen van ifjabb Gál Tibor egri borász. „Inkább tabuként kezeljük az alkoholt ahelyett, hogy felkészítenénk a fiatalokat a kulturált fogyasztásra.” Szintén az oktatás fontosságát emelte ki Lőrincz György, az egri St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonosa. „Fontos lenne, ha az oktatásban is hangsúlyosan megjelenne a szőlő, a bor és a gasztronómia. Hogy kialakulhasson a fiatalokban a kötődés, hiszen mindez része a kultúránknak.”

Tartalmilag oké a bikavér cikk

A cikk tartalmát illetően is konszenzus alakult ki a megkérdezett borászok között. Bár a szerzője egyébként szekszárdi kötődésű, mindenki korrektnek érezte a feldolgozás módját. „Döntetlenre próbálta kihozni a bikavér kérdést Szekszárd és Eger között” – foglalta össze frappánsan az olvasottakat a már idézett ifjabb Gál Tibor. Vesztergombi Csaba továbbment, szerinte kifejezetten jószándékú volt az érettségire kiválasztott szöveg. „Kimondva-kimondatlanul arra ösztökéli az egri és a szekszárdi borászokat, hogy harmóniában dolgozzanak együtt a bikavér jó hírnevéért.”

Szerző: Geri Ádám
Címlapfotó: Saman Taheri / Unsplash