chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Az Etyeki Pezsgő sztori

2023. március 29.

Márciusi lapszámunk Utazás rovatához az Etyeki borvidék pezsgő helyszíneit választottuk.

Az Etyeki borvidék pezsgése tagadhatatlan. Harminc évvel ezelőtt még kétdecis talpas pohárba mérték nekünk a bort, majd jött a Rókusfalvy Birtok szervezte Kezes-Lábos Fesztivál, később az Etyeki piknik, a Pezsgőkonferencia. Megjelent Árpás Laci Sonkamester, megszerettük az Etyektej termékeit, eljártunk ebédelni a Rókusfalvy Fogadóba. Megnyitotta ajtaját az Etyeki Kúria, argentin vircsaftot hozott a Haraszthy Pincészet. Olyan új generációs borászok vetették meg lábaikat, mint például Szijjártó Előd, vagy éppen az ex-Onyxos Gervai Jani. Így vagy úgy, de sikk lett Etyekre járni. Megtanultuk, hogy a sauvignon blanc-nal, pinot noirral vagy éppen a chardonnay-val itt nem nagyon lehet mellényúlni. Az utóbbi kettő ráadásul ma már az Etyeki Pezsgőt igyekszik megismertetni, s megszerettetni a fogyasztókkal (a pinot blanc és a pinot gris mellett).

A chardonnay szőlőfajtával kiemelten foglalkozunk márciusi lapszámunkban. A magazin kapható országszerte március 11-től, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól, ráadásul most szuper előfizetői akciónk is van.

Az Etyeki Pezsgő születése

A chardonnay kapcsán mi is az Etyeki borvidék lankáit vettük célba, és Hernyák Tomival (Hernyák Birtok) beszélgettünk arról, hol is tart ma az Etyeki Pezsgő. A teljes cikk elolvasható a Vince Magazin aktuális lapszámában. Az alábbi galériában pedig mintegy kedvcsinálóként hozzuk mindazokat az értékes gondolatokat, amelyek a magazinból kimaradtak.

A Hernyák Birtok idén éppen 30 éves. Annak idején párlatokkal kezdték, most a pezsgő mellett párlatokkal is folytatják – hamarosan napvilágot látnak a pince mélyén féltve dédelgetett 15-20 éves tételek is.
Míg a világjárvány előtt az Etyeki Öreghegyen egymásnak adták a kilincset a külföldi vendégek, 2020 óta jóformán csak magyarok érkeznek ide. Nem meglepő, hogy a helyiek közül egyre többen kacérkodnak a gasztronómiával, így a Hernyák Birtokon is lesz majd rá mód, hogy a bor mellé kis harapnivalót is kapjanak a vendégek. Emellett az itteni pincék izgalmas rendezvényekkel is készülnek – már csak ezek miatt is érdemes figyelni az öreghegyi történéseket.

Szerző: Kalmár Borbála

Fotók: Hirling Bálint/Vince Magazin