Októberi lapszámunkból: Kerekdomb Fesztivál beszámoló

2022. október 19.

Tállyán idén hetedjére került megrendezésre Tokaj-Hegyalja összművészeti fesztiválja, a Kerekdomb.

Ahogy Rátka felől érkezve előtűnik a faludomb tetejére épült katolikus templom tornya, Máté evangéliumából ötlik eszembe a sor. „A hegyen épült várost nem lehet elrejteni.” Olyan, mintha kicsit rejtőzködne pedig. Tállya minden időben a Tokaji borvidéket alkotó településlánc egyik ékköve. A 20. század elején az első, de mintegy 750 hektárral még ma is a második legnagyobb szőlőtermelő település. Az inkább Mádot, Tarcalt, Tokajt, Bodrogkeresztúrt, Erdőbényét járó hegyaljai borutazónak mégis méltatlanul ritkán kerül a látóterébe.

Ennek oka nyilván részben abban keresendő, hogy a kilencvenes években beáramló külföldi befektetők, majd az ezredfordulót követően meginduló magyar tőke a közelmúltig többé-kevésbé elkerülték a volt mezővárost. Az első hullámverést itt a 2006-ban megnyílt Oroszlános Borvendéglő jelentette. Gergely Miklós alapító-tulajdonos Baranczó Attila séffel karöltve a borvidéken elsőként tett az asztalra az akkor már ismét kiváló édes és egyre jobb száraz tokajiakhoz méltó gasztronómiát.

Megszületik a Kerekdomb Fesztivál

Szent Vencel-nap hagyománya is az Oroszlános alapítójának támogatásával erősödött meg ebben az időszakban. Ez az ünnep tekinthető valahol a Kerekdomb Fesztivál előképének. Az elsőt, 2016-ost még szintén a vincellérek és szőlőhegyek védőszentjének napja köré szervezték, később került át, szeptember közepi időpontra. A 2014 környéki tulajdonosváltás után az Oroszlános Borvendéglő fő szerepe maradt az, hogy agóraként hozza össze a település emelkedését célzó törekvéseket. A Márton Péterék által fémjelzett Tállyáért Egyesület a Tállya BorBár jazzkoncertsorozata, a nemzetközi BBQ-verseny, a felújított Maillot-kastélyba új életet lehelő Tállya ART kezdeményezés után végül 2015-ben fordultak a Kapolcsi Művészetek Völgye tapasztalt szervezőihez, hogy a hegyaljai településen is a Balaton-felvidéki sikertörténethez hasonlót hozzanak össze.

És hogy sikerült-e ez nekik, és ha igen, hogyan? Arról a Vince Magazin aktuális, októberi lapszámában írt Somogyi Gergely, Tokaj hű krónikása.

Címlapfotó: Kerekdomb Fesztivál