A leves, amit az egész világ utál, mi magyarok viszont imádjuk

2025. július 08.

A magyarok egyik legkedveltebb levese a legutáltabb magyar fogás egy internetes szavazás alapján.

A nemzetközi konyhák fogásainak gyűjtőhelyeként szolgáló Taste Atlas rendszeresen összeállít listát egyes országok legjobb fogásairól. Ebből persze hazánk sem maradhat ki: a 100 legjobb ételünket, illetve termékünket bemutató listát olvasói értékelések alapján publikálják. A magyar toplistának az elején és a végén is akadnak meglepetések – vette észre a drive.hu oldal. A gulyáslevesnek például nyoma sincs a kedvencek között, ezzel szemben a rakott káposztát, a kókuszkockát és a mákos tésztát ott szerepel a sor vége felé.

A toplista első három helyén a húslevest, a bundáskenyeret és a csabai kolbászt találjuk. Szorosan követi a szegedi szalámi, a fánk és a csirkepaprikás. A top10-be belefért még a kifli, a gyulai kolbász és a dödölle is. Ami a sor másik végét illeti: a sereghajtó (vagyis a legutáltabb) a borleves lett, ami számos magyar családban kerül az asztalra ünnepeken, első sorban karácsonykor és húsvétkor.

A leves elsősorban a Dunántúlon és a Duna mentén, a paraszti és kispolgári körökben volt elterjedt. Nem ritka, hogy kvircedlit mártogattak bele – írja a már említett drive.hu. Ez egy piskótához hasonló ünnepi sütemény, amit tojásból, cukorból és lisztből készítenek. Talán éppen ez, vagyis az édes, boros, meleg leves és a sütemény párosítása az, ami sok külföldinek szokatlan. Minden esetre nálunk, magyaroknál továbbra is él a hagyománya.

Címlapfotó: Mesh / Unsplash