A legalulértékeltebb magyar zöldség: csak 500 forint kilója és valóságos vitaminbomba

2025. augusztus 22.

Már az ókorban is imádták, sokoldalúan használható a konyhában, ráadásul tele van rosttal, ásványi anyaggal és vitaminnal.

A karalábé a káposztafélék családjába tartozik, így a brokkoli és a karfiol közeli rokona. Bár pontos eredete nem ismert, az biztos, hogy már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, több korabeli szakácskönyvben is szerepel – olvasható a mindmegette.hu oldalon. 

Mint írják, a karalábé igazi vitamin- és ásványianyag-bomba! Tele van rosttal, ami segíti az emésztést és jót tesz a szívünknek. Emellett ásványi anyagokban gazdag – többek között kalcium, kálium, magnézium, jód, foszfor, szelén és kén is található benne. Sőt, remek vitaminforrás is – A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin is szép számmal van benne. Ráadásul alacsony a kalóriatartalma, glikémiás indexe pedig kifejezetten kedvező. Ez azt jelenti, hogy a vércukorszintet alig emeli meg, így remek választás diétázóknak és cukorbetegeknek is. Bár tavasszal a legzsengébb, szerencsére egész évben beszerezhető. Ára is kifejezetten kedvező a zöldségek között, manapság egy kilót akár 500 forintért beszerezhetünk.

Magyarországon mindössze 77 hektáron termesztik, az éves termés 1100 tonna körül alakul. A honosnak mondható zöldségfélék közül az egyik legkisebb termőterülettel rendelkezik. Talán ez változik, ha felismerjük értékét és többet fogyasztjuk. A vince.hu szerkesztősége mindenkit csak bátorítani tud erre.

Címlapfotó: Milada Vigerova / Unsplash