Szépek és finomak: íme a legízletesebb ehető virágok
Az ehető virágok régóta a fine dining részét képezi, de otthon is egyre többen dolgoznak velük. Érdemes és egyáltalán nem bonyolult.
A profi séfek és a food stylistok is előszeretettel használják az ehető virágokat ételeik tálalása során. Nem csoda, élénk színeikkel és festői szirmaikkal különleges eleganciát kölcsönözhetnek egy-egy fogásnak.
Mindemellett egyes virágok még az egészségünkre is jó hatással vannak, aromáik pedig igazán fel tudják dobni az ételeket, legyen szó húsokról vagy desszertekről. A thecottagemarket elkészítette a legfinomabb ehető virágok listáját, a szereplők között van édes, de fűszeres is. (Ha valaki más szilárd különlegességekre is vágyik, ide kattintva olvashat az ehető sörről is.)
Levendula
A levendula virágai amellett, hogy lila színükkel gyönyörű kontrasztot tudnak varázsolni, ízükkel is képesek varázsolni. A levendula édeskés, citrusos tónusaival tökéletes kiegészítője a csokoládés süteményeknek vagy a fagylaltoknak. A bogyós gyümölcsökkel is jól működik együtt. Mi több, nem csak a desszertekhez illik, kakukkfűvel vagy rozmaringgal kombinálva a sós ételekhez is jó választás, de boros szószokhoz is kitűnő.
Rózsa
Biztosan sokan hallottunk már a rózsavízről, de a virágot lekvárokhoz, süteményekhez, salátákhoz és még müzlihez is fel lehet használni. Szirmai legjobban az eper és a zöldalma ízeit idézik meg, Ázsiában kifejezetten sok fogáshoz használják fel. Minél sötétebbek a növény szirmai, ízük annál intenzívebb.
Kamilla
A listából a gyógynövényként is ismert kamillát sem lehet kihagyni. Enyhe, virágos ízével számos italnak kölcsönözhet természetes ízt. A kamillát legtöbben tea formában fogyasztják, de süteményekben, rizspudingban és még fagylaltban is finom.
Kerti sarkantyúka
Pirosas-narancssárgás színben pompázó szirmaival a kerti sarkantyúka igazán szemet gyönyörködtető dísze lehet bizonyos fogásoknak. Szirmainak érdekes módon borsos íze van enyhe mustáros beütéssel. Emiatt tökéletes lehet olyan ételekben, mint a pesztó vagy a különböző saláták, de krémlevesekbe is rakhatunk belőle.
Hibiszkusz
A trópusi hibiszkusz alapvetően édes és enyhén csípős. Virágát már régóta használják koktélok, édes és sós ételek elkészítéséhez is. Szokatlannak tűnhet, de a virágot quesadillához és csirkéhez is ajánlják, persze édes pitékkel és a hideg, gyümölcsös italokkal is remekül kombinálható.
Árvácska
Árvácskával minden bizonnyal sokan találkoztunk már, de nem biztos, hogy az első gondolatunk az volt, hogy főzzünk vele. Virágos és mentás íze számos desszertet fel tud dobni. Emellett a salátákhoz és például a jeges, epres koktélokhoz is jó választás.
Borágó
A csillag formájú, kékes-lilás színű borágó szirmainak enyhe, hűsítő íze van. Az uborkához hasonlóan fantasztikus kiegészítője lehet a tengeri ételeknek és a frissítő, nyári salátáknak, koktéloknak vagy a töltött tésztáknak. A növény mindegyik része ehető, így nem muszáj megszabadulnunk a száraitól sem.
Címlapfotó: Lora P / Unsplash