A világ egyik legfontosabb hüvelyese, itthon is terem, mégsem esszük

2025. augusztus 25.

Sok dietetikus szuperélelmiszernek tartja, mert egyszerre tápláló, finom és változatosan felhasználható.

A világ egyik legfontosabb hüvelyese – kezdi a csicseriborsót bemutató cikkét a haszon.hu. Mint írják, jól bírja a szárazságot, igazi szuperélelmiszer, ami nagyszerűen illeszthető be az egészséges táplálkozásba. Ám a termesztésnek vannak kockázatai is.

A klímaváltozás és az egyre gyakoribb aszályos időszakok új növények kipróbálására ösztönzik a gazdákat. A csicseriborsó – amely a világ harmadik legfontosabb hüvelyes növénye – sokak figyelmét felkeltette, hiszen mélyre nyúló karógyökereinek köszönhetően jól bírja a szárazságot, és olyan régiókban is megél, ahol a szója vagy a kukorica már alig terem. Napjainkban már sok szubtrópusi vidéken termesztik Európában, így Magyarországon is. Fogyasztásának ezzel együtt még nincs nagy hagyománya itthon.

Hüvelyesként javítja a talaj termékenységét, a vetésforgóban jó kiegészítője lehet a szójának, és száraz években sokszor jobban teljesít, mint más kultúrák. A gyakorlat azonban vegyes képet mutat: egy biogazda például három év alatt egy jó, egy közepes és egy teljesen sikertelen termést könyvelhetett el – mindezt magas vetőmagköltségek mellett.

Sok dietetikus a csicseriborsót „szuperélelmiszernek” tartja, mert egyszerre tápláló, finom és változatosan felhasználható. A csicseriborsó ugyanis fehérjedús: kiváló növényi fehérjeforrás, főleg ha nem eszünk húst, de sportolóknak is hasznos lehet. Rostban is gazdag, így segíti az emésztést, hozzájárul a jóllakottság érzéséhez, és stabilizálja a vércukorszintet. Tartalmaz vasat, magnéziumot, folsavat és B-vitaminokat, amik fontosak a sejteknek és az idegrendszernek. A benne lévő rostok és egészséges szénhidrátok támogatják a szív- és érrendszer egészségét, csökkenthetik a koleszterinszintet.

Készíthetünk belőle humuszt, curry-t, salátát, pörköltet vagy akár ropogós snack-et sütőben megsütve.

Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash