Mindenki kiönti ezt a levet a lefolyóba, pedig valódi kincs a konyhában
Ízesít, sűrít, ráadásul ingyen van, érdemes hasznosítani.
A hüvelyesekből készült konzervek leve egy igazi konyhai kincs, rengeteg módon felhasználható. Ez a sós, viszkózus ízesítésre és sűrítésre egyaránt alkalmas pörköltekben, tésztaszószokban, vagy akár vegán ételekben is. A hüvelyes konzervek leve olyan értékes, mert gyártás során felveszik a zöldségekből kioldódó keményítőt. A konzerválás során keletkező sós víz és egyéb anyagok keveréke segít, hogy az ételek gazdagabbá váljanak, így kevesebb fűszerezésre van szükség – írja a Daily Meal.
A hüvelyesek közül a csicseriborsó főzőleve a legizgalmasabb, nem véletlenül kapott saját nevet is: aquafaba. Ez a sűrű, viszkózus folyadék tele van fehérjékkel és növényi anyagokkal, így remekül alkalmazható sűrítésre.
Vegán habcsók
A hagyományos habcsók tojásfehérjéből készül, de ha vegán alternatívát keresünk, az aquafaba kiváló helyettesítője lehet. A hab textúrája nagyon hasonlít a hagyományos verzióéhoz, bár egy kicsit könnyedebb.
Vegán vaj
Aquafabából könnyedén készíthetünk vegán vajat is. Az alaprecepthez keverjünk össze kókuszolajat, almaecetet és valamilyen növényi olajat (például repce- vagy olívaolajat). A végeredmény nemcsak pirítósra vagy palacsintára ideális, hanem főzéshez is használható, ahol vajra lenne szükség.
Ízesítés és sűrítés
Bár az aquafaba leginkább a vegán desszertek titkos alapanyaga, ne felejtsük el, hogy a sós főzőlé más étkezésekhez is kiváló. Pörköltekhez, tésztaszószokhoz, sőt, levesekhez is hozzáadhatjuk, hogy gazdagabbá, sűrűbbé váljanak.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Le Creuset / Unsplash