Lapajánló: már kapható a Vince magazin májusi lapszáma

2024. május 11.

A Vince magazin májusi lapszámának főszereplője a rozé. Tesztelőink hazai és külföldi rozékat kóstoltak és írták meg róluk a benyomásaikat. A pink színű italokkal a rozékon túl is foglalkozunk: terítéken a pink gin, a gyümölcsös sör és a rózsaszín vodka. Belföldi utunk a Bükkbe vezetett, külföldön pedig Franciaország keleti részébe, a Jura borvidékre látogattunk el. 

Nyárköszöntő rozék tesztje 

A meleg hónapok jolly jokere a rozé – minél nagyobb a hőség, annál aktuálisabb. Jólesik a halételekhez, sült csirkéhez, vegán vacsorákhoz, fűszeres keleti, de könnyedebb magyaros fogásokhoz is. Délben és este, tisztán vagy fröccsnek, a jégbe hűtött rózsás színvilágú ital a pohár oldalán legördülő páracseppekkel már a látványával is frissítően hat. És bár a májusi Vince magazin tesztjéhez kóstolt borok alapján a 2023-as évjárat hazánkban a rozék szempontjából nem volt kiemelkedő, a kínálat széles. Könnyű lesz kedvencet találni, akár a „gyümölcsbombák”, akár a karcsúbb, elegánsabb stílus hívei vagyunk.

Munkában a tesztelők Fotó: Deák Szabolcs

Jó borok és finom falatok a Bükkben 

Egy különc borász – Sándor Zsolt –, aki natúr bort csinált a cserszegiből, és egy sokoldalú halbiológus – Hoitsy György –, aki több évtizede foglalkozik pisztrángokkal. Bár a bükki borvidék még Csipkerózsika-álmát alussza, bőven van miért elindulni Miskolc felé. Mi mesebeli helyeken jártunk.

Sándor Zsolt borász a pincészete teraszán, Miskolcon
Sándor Zsolt borász
Fotó: Hirling Bálint

Középpontban a magyar bor 

A Magyar Bormarketing Ügynökség nagyszabású, ötnapos szakmai rendezvénysorozatára nemzetközi borbeszerzők, kereskedők, importőrök, borszakértők és borszakírók érkeztek hazánkba. Mi is ott voltunk a Hungarian Wine Summiton, májusi számunkba képes beszámolót készítettünk a szakmai napokról és borvidéki túrákról.

HWS
Masterclass a Summit első napján
Fotó: Hungarian Wine Summit

Jura hullámvasútján

Alig 2100 hektárnyi területével a Franciaország keleti részén elterülő Jura kis borvidéknek számít, méretéhez képest mégis kifejezetten nagy figyelem irányul rá; különösen a természetes borok szerelmesei zárják könnyen a szívükbe. Szerzőnk, Bart de Vries épp akkor járt Arbois városában, amikor a település – ahogyan évente egyszer az lenni szokott – a natúr boros világ sürgő központjává vált.

A Berthet-Bondet borászat piknikes tálja
Piknik a Jura borvidéken
Fotó: Domaine Berthet-Bondet

Házhoz jön a csúcsgasztronómia 

Tegyük a kezünket a szívünkre: ugye mindannyian álmodoztunk már arról, hogy otthonunk kényelmében egy profi séf készíti el álmaink gourmet ételsorát? Vagy arról, hogy tökéletes házigazdaként egy barátainkat vendégül látó vacsorán csak rájuk tudjunk figyelni, miközben az ételek varázsütésre az asztalra kerülnek, csodálatos tálalásban és a megfelelő borok kíséretében? Cikkünkben három egészen eltérő történetet és szolgáltatási kört mutatunk be. Ha pedig azt gondolnánk, hogy a privát séf csak a hírességek kiváltsága, nagyon tévednénk!

privát séfek, Bihari Gergely tányérja
Otthon is készülhetnek ilyen tányérok
Fotó: Bihari Gergely

Rosalia Borpiknik 

Budapest legnagyobb kerti partija, a Rosalia Borpiknik idén is számos nagyszerű programmal várja a rozék, a habzók, és a finom ételek rajongóit május 31. és június 2. között. A programokról, a résztvevő borászatokról, a finom falatokról minden információ megtalálható májusi számunkban.

Rosalia Borpiknik
Rosalia Borpiknik
Fotó: Rosalia Borpiknik

Gasztronómia nőnemben

Május 24-26. között ismét összegyűlnek a hazai gasztroszcéna legkiválóbbjai a Millenárison, az MBH Bank Gourmet Fesztiválon. Az idei fesztivál fókuszában pedig nem más áll, mint a női energia és a belőle táplálkozó kreativitás.

A Gourmet Fesztivál három nagykövete
A három nagykövet: Ormós Gabriella, Ötvös Zsuzsanna, Fekete Zsóka
Fotó: MBH Bank Gourmet Fesztivál

A Vince magazin elérhető országszerte május 11-től a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, az garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!