Mit jelent nekünk a bor? – Jásdi István írása
Jásdi István csopaki borász írása arról, miért nélkülözhetetlen a bor a teljesértékű élethez.
A bor egyike az étkezésünkben meglévő utolsó 100%-ban természetes anyagoknak. 80-85%-ban nem alkohol. Bor mellett barátságok és szerelmek születnek. Témát ad az első beszélgetésekhez és ellazít. Nélkülözhetetlen ahhoz a lelassult életmódhoz, amely mellett 100 évig élnek az emberek Toszkánában, Grúziában vagy Burgundiában. Aki látott már Montalcinóban, Sienában vagy Beaune-ban öregembereket csöndesen beszélgetve borozni a főtér egyik sarkának vendéglőjében, az tudja miről beszélek. Olyanok, mint etruszk vagy burgund őseik, az az ember benyomása, hogy számukra már a római birodalom is gyorsan elmúlt átmenet volt két borozás között.
A csopaki borteraszon beszélgetünk a barátainkkal, közben elfogy két-három pohár Lőczedombi és Kékfrankos. Közöttünk ül Guden úr, akinek a 12. században volt itt birtoka és Ranolder János, akinek az 1860-as években. Nem értjük a borválságot, nem értjük a világot. Mi nem cserélnénk el sem a helyet sem az életünket senkivel. A borunkat meg főleg nem!
Szerző: Jásdi István
Címlapfotó: Jásdi Pince
A vince.hu örömmel fogadja az italkultúra és a gasztronómia aktuális trendjeivel, jelenségeivel kapcsolatban megfogalmazott véleményeket. A vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ám fontosnak tartjuk a szakmai párbeszéd támogatását. A szerkesztőség fenntartja a jogot, hogy a beérkezett írásokat szerkessze, azok tartalmának és mondanivalójának megőrzése mellett.