Mindenki Oppenheimer Martinit iszik a film óta – mutatjuk, mi ez az ital

2023. augusztus 21.

Oppenheimer maga találta ki az otthon is pillanatok alatt elkészíthető receptet. Lenyűgözte vele kollégáit.

A nemrég debütált Oppenheimer című filmben a sasszemű koktélfanatikusok észrevehették, amint a Julius Robert Oppenheimer tudóst alakító Cilian Murphy az egyik bulis jelenetben koktélt kever magának.

A részletet a rendezők azért rakták bele a filmbe, mert a történethez hozzátartozik, hogy Oppenheimer nemcsak kiváló tudós, hanem ügyes mixológus is volt. Az atombomba kifejlesztésének otthont adó los alamosi lakhelyén rendszeresen tartott összejöveteleket. Ezeken az eseményeken nem volt ritka, hogy finomabbnál finomabb koktélokkal lepte meg vendégeit.

A hivatalos Los Alamos receptnél a tudósnak volt egy bevált módszere, amivel felturbózta a klasszikus Martinit. A koktélt ginből és száraz vermouthból készítik. Ez azonban nem minden: a pohár szélét egy mézből és limeléből álló keverékkel vonják be.

A film megjelenése óta az Oppenheimer Martini új erőre kapott, jelentősen megnőtt az érdeklődés az „elfeledett” koktél iránt. A thedrinksbusiness még azt is kiderítette, hogy a Los Alamos Nemzeti Laboratóroum szerint a koktél Oppenheimer saját, ikonikus itala volt. Valamilyen oknál fogva aztán széleskörben híressé vált. Olyannyira, hogy a Los Alamos Történeti Múzeumban régóta olyan martinis poharakat is árulnak, melyekbe bele van gravírozva az eredeti recept.

A laboratórium weboldalán olvasható egy szöveg. E szerint Pat Sherr, Oppenheimer egyik közvetlen kollégájának felesége arról számolt be az egyik vendégség után, hogy „Oppenheimer a legfinomabb és a leghidegebb Martinit szolgálta fel”.

A hivatalos receptet csak azoknak ajánljuk, akik jól bírják az alkoholt. Az ugyanis eredetileg 118 ml gin, és egy öntésnyi száraz vermouth felhasználásával készül. A legtöbben, akik ismerik a koktélt, azt javasolják, hogy nyugodtan vegyünk vissza a gin mennyiségéből, ám semmiképpen se hagyjuk ki a mézes-limeos díszítést a pohár széléről.

Címlapfotó: Zoran Borojevic / Unsplash