40 éves kor fölött mindenkinek ennie kéne, csak 99 forintba kerül

2025. szeptember 14.

Kiváló fehérjeforrás, karbantartja a bélflórát és még nagyon finom is.

Nincs olyan étel, ami visszafordíthatná az időt, de ha egészségesebb étrendet választunk, csökkenthetjük a krónikus betegségek kockázatát. Az in.hu dietetikusok segítségével összeállított egy tízes listát azokról az élelmiszerekről, amiket a 40. életév betöltése után mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani. Ezek közül a vince.hu ebben a cikkben a görög joghurtot emeli ki, mert az a kifejezetten olcsó „csodaszerek” közé tartozik. 1 kiló görög joghurt 990 forintba kerül, ha csak napi 10 dekát fogyasztunk el belőle, azaz 99 forint ráfordítással, már sokat tettünk az egészségünkért. Az alábbiakból az is kiderül, hogy miért.

A bélmikrobióma fontos szerepet játszik az időskori krónikus betegségek kockázatának csökkentésében. A 40 éves kor ideális időpont a bél egészségének optimalizálására. A szűrt (görög típusú) joghurt gazdag probiotikumokban és más tápanyagokban. Ezek elősegítik a jótékony bélbaktériumok szaporodását. Kutatások kimutatták, hogy az idősebb korban is jó egészségnek örvendő emberek bélflórája nagyobb valószínűséggel volt változatosabb, és a jó baktériumok aránya magasabb volt a rossz baktériumokhoz képest, mint azoké, akik számos egészségügyi problémával küzdöttek.

A szűrt (görög típusú) joghurt fogyasztása a hagyományos joghurt helyett több fehérjét is biztosít. A fehérjehangsúlyos étrend segíthet minimalizálni a 40 év felett óhatatlanul bekövetkező izomvesztést. A joghurt a kolin jó forrása is, ezt a kevésbé ismert mikrotápanyagot a kutatások az agyi funkciók időskori megőrzésével hozzák összefüggésbe.

Címlapfotó: Alicia Christin Gerald / Unsplash