A világ leghíresebb salátája 100 éve maradékokból született

2023. március 15.

Ropogós, kellemesen krémes és könnyed. A saláta, amit lehetetlen elrontani és világszerte megtalálható az éttermek étlapjain. Története nem kevésbé izgalmas.

Az eredeti cézár saláta római salátával, krutonnal, parmezán sajttal és dresszinggel készíül. Az öntet olívaolaj, citromlé, Worcestershire-szósz, dijoni mustár és fokhagyma keveréke. Magát az ételt szinte mindenki ismeri, a történetét annál kevésbé. Pedig az is izgalmas.

A cézár salátával kapcsolatban tartja magát a legenda, miszerint azt maga Julius Caesar alkotta meg. Természetesen ez nem így van. A legendás finomságot az 1920-as évek elején találta fel Caesar Cardini olasz séf, akinek a mexikói Tijuanában volt egy étterme – kezdi a sztori ismertetését a Mccraystavern oldal.

Cardini az 1910-es években költözött Kaliforniába. A feljegyzések alapján első vállalkozását Sacramento városában indította. Arra is van bizonyíték, hogy a San Francisco-i Palace Hotelben szintén dolgozott. Később pedig egy másik saját éttermet nyitott San Diegóban.

Az 1920-as amerikai szesztilalom aztán alaposan keresztbe tett a vendéglős álmainak, ezért Mexikóba, Tijuanába költözött. Itt alkotta meg 1924. július 4-én a legelső cézár salátát.

Lánya, Rose Cardini szerint az éttermet egyik nap elárasztották az amerikai vendégek, ám a konyhában kevés alapanyag állt rendelkezésre, ezért apja összedobta, ami maradt.

Salátaszárakat, olívaolajat, nyers tojást, krutont, parmezán sajtot és Worcestershire-szószt.

A megalkotójáról elnevezett cézár saláta hatalmas sikert aratott, így fixen bekerült a kínálatba, majd elindult világhódító útjára. Ennek fényében kijelenhető, hogy világ egyik legismertebb salátája a puszta véletlennek köszönhető.

Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash