Újra divatba jött az étel, ami egyetlen összetevőből áll, mégis nagyon finom és egészséges
Több ezer éve ismert étel, gyógyászati és táplálkozási célra egyaránt használták, használják.
A rizsnyák újra reneszánszát éli – írja az Agrárszektor egy a rizsről szóló minapi cikkében, amiben aztán részletesen be is mutatja az ősi ételt. A rizsnyák egy sűrű, kása vagy leves állagú étel, amelyet rizsből és nagy mennyiségű vízből főznek, hosszan forralva, amíg a rizsszemek teljesen szétesnek, és a keményítő kioldódik belőlük. Gyakran nevezik rizskásának, rizspépnek vagy rizsnyáklevesnek is. Kínában hagyományosan congee néven ismert, és gyakran fogyasztják reggeli ételként. A rizsnyák legfőbb előnye, hogy rendkívül könnyen emészthető és tápláló, ezért számos gyógyászati és táplálkozási célra használják – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, mivel kíméli a gyomrot és a beleket, ideális étel hasmenés, gyomorrontás, bélgyulladás vagy más emésztési zavarok esetén. A rizsnyák segíthet megnyugtatni az irritált bélfalat és pótolni a szervezetből elvesztett folyadékot és tápanyagokat. A legyengült, lábadozó betegek számára kiváló táplálék, mivel könnyen felszívódik, és lassan, egyenletesen biztosítja a szükséges energiát.
Csecsemők és kisgyermekek anyatejhez történő hozzátáplálása idején gyakran alkalmazzák a rizsnyákot, mivel gluténmentes, hipoallergén, és könnyen emészthető. Sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára is hasznos lehet, mivel gyors és tiszta szénhidrátforrást biztosít a szervezet számára. A hagyományos kínai orvoslásban a rizsnyákot az emésztőrendszer karbantartására, a test energiájának erősítésére, valamint a vér és a testnedvek pótlására használják.
Címlapfotó: Jamie Brown / Unsplash