Egészségesebb és finomabb a főtt rizs, ha a főzővizet egy másik folyadékra cseréljük
A vízben főtt rizs önmagában semlegesebb ízzel bír. Ha karakteresebb ízre vágyunk, használjunk másik főzőfolyadékot!
A csontra készült alaplé a lassú, sokáig tartó főzésnek köszönhetően egy gazdag, ízletes esszenciává válik, ami tele van umamival. Ráadásul hihetetlenül egészséges is, hiszen tele van fehérjével, kollagénnel, aminosavakkal és ásványi anyagokkal, például kalciummal és magnéziummal. Ha a rizst (vagy bármi más) ebben a folyadékban főzzük, ezek a tápanyagok mind bekerülnek az ételbe. Nem elhanyagolható módon pedig rendkívül gazdag ízvilágú lesz a főtt rizs.
Fontos megjegyezni, hogy a csontra készült alaplé eltér a hagyományos húslevestől. Míg ez utóbbit úgy készítik, hogy egy-két órán át párolják a húst zöldségekkel és fűszerekkel együtt, addig a Daily Meal szerint az igazán tápláló alaplevet állati csontok sokszor 48 órán át tartó lassú főzéssel szokták előállítani. A hosszú folyamat során sokkal több értékes tápanyagot nyerhetünk ki, mint a hagyományos húsleves esetén. Ha tehát legközelebb feldobnánk a klasszikus köretet, nyugodtan cseréljük ki a vizet csirke- vagy marhacsont-alaplére.
Címlapfotó: Ke Vin / Unsplash