Kiderült, egy amerikai elnöknek köszönhetjük egyik kedvenc ételünket!
Nagy népszerűségnek örvend, mivel megfizethető alapanyagokból, változatos formában, gyorsan elkészíthető.
A gasztronómiában kevés szóösszetétel okoz akkora zavart a fejekben, mint a „rakott étel”. Nincsen nagyon behatárolva a fogalma és sokan nem tudják, honnan is eredeztethető és mi is az igazán belevaló. Az eligazodást segítendő a finedininglovers.com adott áttekintést a „rakott univerzumról” egy minapi cikkében.
Mi is az a rakott étel?
Amikor a rakott étel kifejezést használjuk, általában egy egytálas, sült ételre utalunk, ahol a különböző alapanyagok a sütőben egy nagy harmonikus egésszé állnak össze. A legegyszerűbb lehetőségektől a bonyolultabb és kifinomultabb változatokig a rakott étel milyensége a belepakolt összetevőktől függ.
Ezen típusú étkek tartalmaznak általánosságban egy fehérjedús alapanyagot, legyen az marhahús, csirke, hal vagy bab. Emellett „köretként” zöldségek keverékét és tésztát vagy krumplit tartalmaz még általában a recept, az egész pedig a sütőből kivéve általában egy szeletelhető
A rakott ételek archetípusa a casserole. A kifejezés maga francia eredetű, serpenyőt jelent. Úgy tűnik, hogy a casserole edényeket anno közösen használták az étkezéseknél (körbe ülték vagy éppen mindenki onnan szedett magának). A legrégebbről fennmaradt casserole-recept egy 1250 körüli rakott tészta receptje. Vízben főtt tésztalapokból állt, amiket reszelt sajttal és fűszerekkel rétegeztek.
Nagy lökést adott a „rakott mozgalomnak”, amikor 1787-ben Thomas Jefferson amerikaialapító atya, majd országának harmadik elnöke Olaszországból hazatérve magával vitt egy tésztagépet. Lánya ennek segítségével tésztából és parmezán sajtból összesütött ételt készített. A hölgy étkét később a Fehér Házban is felszolgálták. A recept megjelent 1824-es szakácskönyvében, a The Virginia Housewife-ban is.
A 19. század végén a rakott ételek népszerűvé váltak, ahogy az Amerikába bevándorlók különböző népek saját ízlésüknek, szokásaiknak megfelelően elkezdték alakítgatni. Megfizethető táplálékot biztosítottak ezek a fogások a gazdasági válság és a két világháború nehéz éveiben is. Az 1950-es években a tűzálló edények és a konzervek széles körű elterjedésével a rakott ételek praktikus, gyors és olcsó módját jelentették egy egész család laktató táplálásának.
Különböző típusú rakott ételek
A rakott ételek világhírű képviselője a lasagne (olasz rakott tészta, a lapok között besameles raguval, sajttal), valamint a biryani, ami egy fűszeres csirkés-rizses indiai étel. Szintén ide tartozik a mac and cheese és a gratin, vagyis a csőben sült zöldségválogatás sajtmártással.
Magyarország is kifejezetten erős rakott ételekben, elég csak a rakott krumplira, a rakott káposztára vagy a rakott karfiolra gondolni. Sőt, tulajdonképpen még rakott desszertünk is van, hiszen az elkészítése alapján a máglyarakás ebbe a sorba tartozik.
Szerző: Bódy Kolos
Címlapfotó: micheile henderson / Unsplash