Létezik egy hely hazánkban, amit Toszkánával és a horvát tengerparttal említenek egy lapon

2025. szeptember 22.

Rejtett kincsre lelt egy 50 ezer fős közösség.

Taste Atlas nevű weboldal mára sokat hivatkozott forrássá vált a különböző gasztronómiai oldalak körében. A világ étkezési szokásait feltérképező portált egy Matja Babić nevű horvát újságíró alapította 2018-ban, azóta pedig elég nagy népszerűségre tett szert. Ez nem is csoda, hiszen a világ nemzeteinek közel 10 ezer ételét és majdnem 9 ezer éttermét megtaláljuk az oldalon.

Ami külön érdekessé teszi a platformot, az az, hogy időről időre izgalmas, a világ ízlését többé-kevésbé tükröző összeállításokat publikálnak az olvasóik szavazatai alapján. A több mint 50 ezer regisztrált tag egytől ötig terjedő skálán pontozhat. Általában konkrét fogásokról szólnak ezek a listák, egyszer például a sajtos és túrós édességek kerültek a középpontba. Abban a rangsorban nagyon előkelő helyen, hetedikként szerepelt egy magyar kuriózum, a Rákóczi túrós.

A Taste Atlas legutóbb a világ legjobb gasztrorégióit gyűjtötte csokorba. Nagy öröm, hogy egy magyar is odafért a 100-as listára, egészen pontosan a 37. helyre. Az talán már meglepőbb, hogy melyik magyar gasztrorégiót értékelték az oldal olvasói egy színvonalúnak például a franciaországi Burgundiával, Bajorországgal, az olaszországi Toszkánával vagy éppen a horvát tengerparttal, Isztriával.

Nos, ez a magyar régió az Alföld, ami a maximális 5 pontból 4,21-es átlagot ért el a szavazatok alapján. Külön kiemelik a kalocsai fűszerpaprikát, a makói vöröshagymát, a szegedi fűszerpaprikát, a csabai kolbászt és a szegedi szalámit, mint olyan finomságokat, amiket mindenképpen meg kell kóstolni. Az éttermek közül többek között a szegedi, Tisza-parti Kiskőrössy Halászcsárdát és a gyulai Százéves Cukrászdát ajánlják.

A teljes 100-as liste IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Címlapfotó: Katie Archibald-Woodward / Unsplash