Tökéletes chilis bab 6 lépésben

2023. november 04.

Az itt bemutatott chilis bab recept az összes eddigi titkos családi receptet le fogja taszítani a trónról.

https://unsplash.com/photos/a-bowl-of-food-VAbBclifmvY

A chilisbab, vagy más néven chili con carne egy olyan étel, aminek tulajdonképpen nincs egyetlen „igazi” receptje. Mivel az egyébként eredetileg mexikói fogás az egész világon elterjedt, ezért szinte mindenkinek van egy saját elképzelése arról, hogyan a legfinomabb. Az alapvető hozzávalókhoz (bab, darálthús és chili) a receptek döntő többsége tartja magát, ezen túl azonban szabad a vásár. A Delicious Magazine legutóbbi cikkében annak járt utána, milyen – néhol szokatlan – összetevőkkel szokták az emberek feldobni a népszerű ételt.

Szárított gombakeverék

A gomba rendkívül gazdag az úgynevezett umami ízben, amit a sós, savanyú, keserű, édes mellett az ötödik alapíznek is szoktak nevezni. Minél sötétebb egy gomba, annál több umamit tartalmaz. Leginkább csiperkegombák, a shiitake gombák és a portobello gombák fogyasztásakor érezhetjük az ízt. A szárított gombakeverék kiemeli a chilis bab többi ízét és persze hozzáadja a magáét.

Étcsokoládé

Az étcsoki a chilis bab közkedvelt kiegészítőinek egyike. Pár kocka belőle nemcsak egy mély édes ízt, hanem egy földes, enyhén füstös „hangot” kölcsönöz a ragunak. Annak ellenére, hogy elsőre furcsán hangozhat csokoládét adni egy sós ételhez, ne féljünk tőle. Az étcsokoládé jellegzetes ízét pont annyira fogjuk érezni, amennyire kell – már ha nem esünk túlzásba az adagolásnál.

Kávé

Az étcsokihoz hasonlóan a kávé is egy földes, pörkölt ízzel teszi ínycsiklandóan érdekessé a chili con carnét. Amellett, hogy mélységet ad az aromáknak és kiemeli a chilit, a kávé segít igazán puhává varázsolni a húst. És hogy mindezt hogyan? Főzzünk le egy adag eszpresszót, vagy keverjünk egy kanálnyi őrölt kávét a babhoz főzés közben.

Whisky

A konyhában jártas emberek jól tudják, a különböző szeszeket nem csupán inni jó. Bizonyos italok kiválóan párosíthatók az ételekkel. Az olyan érettebb színű alkoholok, mint a bourbon whisky, a vörösbor és a barnasör kiválóak arra, hogy mélyítsenek a húsos ételek ízein. A chilisbab esete sem kivétel, így ha akad otthon egy kis bourbon vagy whisky, bátran öntsünk az ételbe egy keveset a füstös, gazdag hatás eléréséhez.

Csillagánizs, fahéj

Ha egy különleges chilisbabot szeretnénk készíteni, fogadjuk meg a molekuláris gasztronómia egyik jelentős képviselőjének, Heston Blumenthal séfnek a tippjét, és adjunk egy kis csillagánizst a recepthez. Ez a fűszer anélkül képes a hagymából, a fokhagymából és a húsból kihozni az umami ízt, hogy az étel átvenné annak jellegzetes, erős ízét. A fahéj is hasonlóan működik. Íme a bizonyíték: a karácsonyi ízeket megtestesítő fűszerek több dologra jók, mint gondolnánk.

Összetört tortilla chips

Sok helyen szolgálnak fel tortilla chipset a chilis babhoz. A népszerű rágcsa azonban nem csak az étel mellett érkezhet. Összetörhetünk pár tortilla chipset és az apró darabokkal megszórhatjuk az elkészült chili con carnét. Hogy megmaradjon a ropogóssága, közvetlenül tálalás előtt tegyük mindezt. A szaftos étel és a roppanó chips új szintre emeli az élményt.

Címlapfotó: Svitlana / Unsplash