Kattancs, fonyódi petyek, nyárlőrinci tutajos – ki tudja, mik ezek?
Erre szokták mondani: azt se tudjuk, eszik-e vagy isszák őket.
A drive.hu gyűjtött össze 6 meglehetősen vicces hangzású fogást, melyekről a legtöbben nem hallottak, pedig érdemes megismerkedni velük, megkóstolni őket.
Fonyódi petyek
A bajai vagy szegedi halászlevet mindenki ismeri, ám a fonyódi petyekkel hallatán sokan gondban lennének. Az étel tulajdonképpen egy balatoni halászlé, amihez pontyot, harcsát és keszeget szoktak használni. A húsokat persze különböző zöldségekkel, így fokhagymával, vöröshagymával, paradicsommal és paprikával dúsítják.
Görhe
A népi konyha klasszikus süteményének számító görhe legfontosabb alkotóeleme a kukoricaliszt. Ehhez adnak cukrot, tejet, tojást, vajat és reszelt citromhéjat. A masszát végül egy tepsibe kell önteni, majd mehet is be a sütőbe. Ízlés szerint gyümölccsel, lekvárral, cukorral, tejföllel lehet enni. Főleg régen nagy népszerűségnek örvendett, bár mostanában ismét egyre többen fedezik fel maguknak.
Kukóleves
A hajdúsági leves nevéből ki lehet következtetni, hogy köze van a szárnyasokhoz. A recepthez hagyományosan kukót, vagyis kifújt tojáshéjat használnak. Van benne ezen kívül szalonna, köles vagy rizs és sertéstüdő is. A húsokból golyókat gyúrnak, míg a lét a klasszikus leveszöldségekkel, így zellerrel, répákkal, vöröshagymával, petrezselyemmel és karalábéval készítik el.
Görcsleves
Görcsölésre semmi ok, hiszen a szerény ételhez nem kell túl sok hozzávaló. A legfontosabb, hogy a kézzel gyúrt tésztát dinsztelt, pirospaprikával fűszerezett hagymával kell megkenni, majd a csíkokra vágott tésztából kisebb hajtogatott csomókat, vagyis görcsöket kell készíteni. A leveshez szintén a hagyományos leveszöldségeket használjuk.
Kattancs
A Csallóköz környékén elterjedt paprikás kattancs egy tejjel és cukorral megfuttatott kalács. A tésztát lisztből, tejből, cukorból és élesztőből készítik el, majd a kinyújtást követően paprikás zsírral kenik meg, végül pedig kalács formába hajtogatják. Ezt gyakran tejfölös bableveshez és más levesekhez fogyasztották.
Nyárlőrinci tutajos
A nyárlőrinci tutajost is egykor főleg a szegényebbek készítették maguknak. A szalonnából, dinsztelt vöröshagymából, fokhagymából, tarhonyából, krumpliból és pirospaprikából készült étel érdekessége, hogy mindezt összetörve tálalni. Egy krumplinyomóval pépesítik az összekevert hozzávalókat, majd gombócokat formáznak belőle. Kiválóan illik salátákhoz, savanyúságokhoz.
Címlapfotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash