A magyarok egyik kedvenc desszertjét egy 11 éves gyereknek köszönhetjük
120 év alatt milliárdos iparág nőtte ki magát egy aprócska véletlenből.
Ritkán fordul elő, hogy egy gyerek mulasztásából új iparág születik. Ám pontosan ez történt 1905-ben, amikor egy 11 éves fiú éjszakára kint felejtette a fagyos hidegben az italát.
A Daily Meal által minap bemutatott történet ezen a ponton vett fordulatot. Frank Epperson, a feledékeny San Francisco-i kisfiú ugyanis kíváncsiságból megkóstolta az éjszaka megfagyott üdítőjét, amiben benne maradt a pálcika is, amivel felkeverte az italport. A fagyott édesség hamarosan a környék kedvencévé vált. Először Epsicle, később pedig Popsicle néven emlegették az emberek. Epperson az 1920-as évek elején jött rá, hogy véletlen találmánya túl jó ahhoz, hogy csak a környékbeliek élvezzék. Először a népszerű Neptune Beach vidámparkban árulta, ahol hatalmas sikert aratott. Olyannyira, hogy 1924-ben szabadalmaztatta is az édességet. Pár évvel később azonban megvált a Popsicle jogaitól, és a Joe Lowe Companynak adta el őket, a cég pedig országszerte ismert édességet csinált belőle.
A sikert ugyanakkor jogi csatározások is kísérték: a Good Humor nevű vállalat, amely a csokoládéba mártott jégkrémjeiről volt híres, hosszú pereskedésbe kezdett a Popsicle-t gyártó céggel. A „Frozen Sucker War” néven elhíresült ügy végül kompromisszummal zárult. A Good Humor megmaradt a krémesebb jégkrémeknél, a Joe Lowe Company pedig a gyümölcsös, vízalapú változatoknál. A sors fintora, hogy évtizedekkel később a két cég ugyanahhoz a vállalatcsoporthoz került.
Több mint száz év telt el Epperson fagyott üdítője óra, az apró véletlen pedig mára milliárdos iparággá nőtte ki magát. A színes, pálcikás édesség azóta generációk nyarait határozta meg, és a mai napig megkerülhetetlen része a popkultúrának – legyen szó akár a klasszikus változatokról, akár a felnőtteknek szánt, alkoholos nyári különlegességekről.
A műfajban mi magyarok is jók vagyunk. 2023-ban egy magyar pálcikás jégkrém 7 díjat zsebelt be a gasztronómia Oscarjának is nevezett Great Taste Award versenyen.
Címlapfotó: Thomas Park / Unsplash