Olyan történt most a legnépszerűbb sajtunkkal, ami még soha nem fordult elő Magyarországon
Cél a fogyasztói bizalom megerősödésének biztosítása.
2025. október 2-án jelent meg a Magyar Közlönyben az agrárminiszter 43/2025. (X. 2.) AM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendeletnek a tejtermékekről és a sütőipari termékekről szóló előírás tekintetében történő módosításáról.
A megjelent rendeletben Nagy István agrárminiszter külön minőségi követelményeket határozott meg a trappista sajt számára. A szabályozás célja – így a Magyar Közlöny –, hogy a trappista sajtra vonatkozó minőségi követelményeket meghatározza, és biztosítsa ezáltal a fogyasztói bizalom megerősödését a legnépszerűbb sajtféle tekintetében.
„A Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztó enzim hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt. Előállítható a termék füstölt vagy füst ízű változata is” – szól a trappista sajt definíciója.
A rendelet a felhasználható összetevők listáját, a sajt alakját, méretét, súlyát, szárazanyag-tartalmát, zsírtartalmát és sótartalmát is meghatározza.
Ez az első alkalom, hogy egy sajtfélére külön jogszabályt alkotnak Magyarországon – hívja fel a figyelmet a rendelet jelentőségére az agroinform.hu. Míg a Magyar Élelmiszerkönyv eddig általános tejtermékekre vonatkozó előírásokat tartalmazott, az új rendelet konkrétan a trappista sajt összetevőit, fizikai és érzékszervi tulajdonságait is részletesen rögzíti.
Címlapfotó: David Foodphototasty / Unsplash