6 tény az édesburgonyáról, ami után teljesen máshogy tekintünk majd a zöldségre

2023. december 05.

Hazánkban is egyre népszerűbb az édesburgonya. Mivel az utóbbi években terjedt el igazán, sokan még mindig nincsenek tisztában vele, mire is jó.

Az édesburgonya amellett, hogy finom és sokoldalúan elkészítjető, még rendkívül egészséges is. Vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban is gazdag. A VegNews oldala gyűjtötte listába a hasznos hatóanyagokat.

Béta-karotin

A természetes színezék béta-karotin a narancssárga húsú édesburgonya mellett a sütőtökben és sárgarépában is megtalálható. Jól ismert gyulladáscsökkentő hatásáról. Hasonlóan jótékony hatású az antocián, ami a gyümölcsök és zöldségek, így a lila édesburgonya élénk piros és lila színéért felelős.

Béta-karotin másodszor

Az édesburgonya béta-karotinját a szervezet A-vitaminná alakítja. Ez a vitamin elengedhetetlen a látásélesség megőrzéséhez és az időskori éjszakai vakság elleni védelemhez.

A Clinical Interventions in Aging című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a béta-karotin és az E-vitamin – amelyben szintén gazdag az édesburgonya – egyaránt kulcsszerepet játszik a szem egészségében, és védelmet nyújt az időskori szembetegségekkel szemben.

Béta-karotin harmadszor

Az A-vitamin létfontosságú az erős immunrendszerhez is, a hiánya pedig összefüggésbe hozható a lecsökkent immunitással. Az egészséges nyálkahártya fenntartásában is kulcsfontosságú, különösen a bélnyálkahártya esetében. Tanulmányok kimutatták, hogy az A-vitamin hiánya növeli a bélgyulladás kockázatát, és csökkenti az immunrendszer azon képességét, hogy megfelelően reagáljon a potenciális veszélyekre.

Rostok

Az édesburgonyában található rostok jótékonyan hathatnak a bélrendszer egészségére. Mindez azért is fontos, mert több  tanulmány szerint a napi 20-33 gramm rostot tartalmazó étrend összefüggésbe hozható a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával.

Emellett az édesburgonyában található antioxidánsok is jótékony hatással lehetnek a bélrendszerre. Több vizsgálat szerint a lila édesburgonyában található antioxidánsok elősegítik az egészséges bélbaktériumok fejlődését. Minél több van belőlük, annál kisebb az irritábilis bél szindróma (IBS) és a fertőző hasmenés esélye.

Jó a bőrnek

Az édesburgonya karotinoidokat tartalmaz, ezek a pigmentek adják az édesburgonya narancssárga színét. A szervezetünk ezeket a karotinoidokat szintén A-vitaminná alakítja.

A retinol néven ismert A-vitamint gyakran használják bőrápolási termékekben a pattanások kezelésére, a bőr rugalmasságának javítására és a nap okozta hiperpigmentáció csökkentésére.

Az édesburgonya segíthet a pattanások kezelésében is. A Journal of Cutaneous and Ocular Toxicology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az A- és E-vitamin hiánya pattanásos, miteszeres bőrt eredményezhet.

Rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik

Az édesburgonya különböző antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek bizonyos ráktípusok elleni védelemben.

Az antociánok – a lila édesburgonyában található antioxidánsok egy csoportja – több vizsgálat szerint is lassítják bizonyos típusú rákos sejtek növekedését. Ide tartoznak többek között a hólyag, a vastagbél, a gyomor és az emlő rákos sejtjei.

Hasonlóképpen, a lila édesburgonyában gazdag étrenddel táplált egereknél alacsonyabb volt a korai stádiumú vastagbélrák aránya – ami arra utal, hogy a burgonyában lévő antociánok védőhatást fejthetnek ki.

Az édesburgonya héjának kivonatai szintén rákellenes tulajdonságokat mutattak a kémcsöves és állatkísérletek során. Hozzá kell tenni: ezeket a hatásokat embereken nem tesztelték még.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash