Nagyszüleink imádták, kipusztíthatatlan a kertből, nagyon egészséges, mi mégsem esszük

2025. október 10.

Rosttartalma hatszor akkora, mint a burgonyáé, tele van vitaminnal és a kertben a -30 Celsius-fokot is kibírja.

Az amerikai kontinensen őshonos csicsóka (Helianthus tuberosus) még a 17. század végén került Európába. Mivel egy ellenálló és meglepően igénytelen zöldségről van szó, az öreg kontinensen is hamar elterjedt. Olyannyira, hogy a drive.hu szerint, ha egyszer elültetjük a kertünkben, akkor bármilyen külső hatás érheti, szinte biztos, hogy kiirtani nem fogja. 

Ráadásul a csicsóka rendkívül egészséges zöldség. Csökkenti a koleszterinszintet, és magas rosttartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok felszívódását is. A gumója sok káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort és cinket tartalmaz, de emellett a B1-, B2-, és C-vitamint is megtalájuk benne. Egyik legfontosabb jó tulajdonsága, hogy rosttartalma hatszor akkora, mint a hagyományos burgonyáé. Ennek következtében akadályozza a szénhidrátok felszívódását, javítja az emésztést.

A csicsóka magas rosttartalma miatt meggátolja a szénhidrátok gyors felszívódását, tehát segít a jó glikémiás érték megtartásában azzal, hogy nem emelkedik táplálkozás után drasztikusan a vér cukorszintje. Megtalálható benne továbbá az inulin nevű emészthetetlen poliszaharid, ami a vastagbélben lakozó bélbaktériumokat táplálja, segítve fenntartani az egészséges bélflórát és emellett fokozott bélgáz termelést okoz.

A gumója eredetileg a szegények ételeként szolgált, még a világháborúk idején is egy biztos és stabil élelemforrást jelentett. Fogyaszthatjuk nyersen és sütve is – előbbi esetben az articsókához hasonló ízre számítsunk, míg utóbbi módon elkészítve az édesburgonyára emlékeztet. Az angolszász nevét (jeruzsálemi articsóka) egyébként éppen erről a kettősségről kapta. Kinézetre viszont leginkább a gyömbér és a krumpli szerelemgyerekét idézi meg.

A csicsókát a konyhában használhatjuk is burgonyaként: salátát, pürét, savanyúságot, krémlevest, lepényt, szószokat és turmixokat is készíthetünk belőle. Felhasználás előtt a krumplihoz hasonlóan mossuk és pucoljuk meg.

Ha szívesen termesztenénk otthon, akkor érdemes tudni, hogy a növényt a gumóról kell szaporítani. Cserébe viszont ezek -30 Celsius-fokig fagyállók és a szárazságot is remekül tűrik, bár alapvetően azért a nyirkos földet kedvelik. További pozitívum, hogy nincs nagyon természetes ellenségük és kevés betegségnek vannak kitéve. Novembertől áprilisig bármikor elültethetjük, a csicsóka jellemzően ősz végére, novemberre érik be. 

Címlapfotó: Jason Briscoe / Unsplash