4500 éve itt van velünk a bab, ami nem puffaszt, mégsem esszük
Magas tápanyag-tartalommal bír, könnyen emészthető, gyorsan elkészül és környezetbarát módon termeszthető.
Ez a bab nem puffaszt, gyorsan elkészül és még finom is címmel jelent meg cikk a mungóbabról a haszon.hu oldalon. A mungóbabot a magyarok még csak mostanában kezdik felfedezni maguknak, Ázsiában viszont több mint 4500 éve használják, főként az indiai és kínai gyógyászatban. Első sorban méregtelenítő és tisztító hatása miatt vált kedveltté. Könnyen emészthető, ugyanakkor fehérjében rendkívül gazdag: 100 grammja mintegy 24 gramm fehérjét tartalmaz, miközben alacsony a zsírtartalma. Emellett B-vitaminokban, vasban, magnéziumban és káliumban is bővelkedik. A többi babfajtához képest kevésbé puffaszt, így az érzékenyebb emésztésűek is bátran fogyaszthatják.
A mungóbab nemcsak a tányéron, hanem a kertben is értékes: képes megkötni a levegő nitrogénjét, ezzel természetes módon javítja a talaj minőségét, és kevés vízzel is beéri. Alkalmazási lehetőségeit még az űrkutatásban is vizsgálják, mivel gyorsan nő, tápanyagdús, és ideális lehet hosszú távú űrutazások során is.
Gasztronómiai felhasználás tekintetében is szinte végtelen perspektívákat kínál a mungóbab. Főzve 20–25 perc alatt elkészül, csíráztatva pedig friss, ropogós alapanyag salátákhoz, currykhez vagy levesekhez. Ázsiában lisztjéből üvegmetéltet készítenek, Indiában pedig édes süteményekhez használják.
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash